Ghetaldus Brčko najkonkurentniji u regiji

Otvaranjem ZU Poliklinike Ghetaldus Brčko pacijentima je skraćeno vrijeme čekanja i pojednostavljene procedure za hirurške i ostale intervencije na oku.

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Septembra 2017. godine u Brčkom je zvanično sa radom počela Zdravstvena ustanova  Poliklinika Ghetaldus Brčko u kojoj je, prvi put u historiji grada na Savi, obavljena hirurška intervencija na oku.

Nabavkom savremene hirurške i dijagnostičke oprema u Poliklinici Ghetaldus, pacijenti koji su za dijagnostičke procedure i hirurške intervencije na oku morali odlaziti u Tuzlu,  Bijeljinu ili u Beograd, sada imaju mogućnost obavljanja svih hirurških i dijagnostičkih procedura u Brčkom. Pacijenti, osiguranici FZO Brčko distrikta, ne plaćaju troškove odlaska i boravka van Brčko distrikta, a sredstva koja pripadaju osiguraniku, po osnovu prava na putne troškove i bo dan, ostaju Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra iz Tuzle, predvođen načelnikom Kliničkog centra za očne bolesti, gosp. mr. sci. Međedović Anisom dr. med., sa kojim ZU Poliklinika Ghetaldus ima, od samog početka rada, ugovor o poslovno tehničkoj saradnji i edukaciji, obavlja predoperativne preglede, konsultacije, hirurške intervencije i kontrolne postoperativne preglede osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja i ostalih pacijenata.

Da se radi o ozbiljnom radu na polju oftalmologije u Brčkom potvrđuje i izjava koju je prilikom svečanog otvaranja i početka rada ZU Poliklinika Ghetaldus novinarima dao šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Distrikta dr. Sabrija Čandić: Mislim da je ova poliklinika najkonkurentnija u regiji. Iz tog razloga, mislim da postoji motivacija da sve novce koje smo do sada slali u druge centre, možemo zadržati u našem fondu na zadovoljstvo naše zajednice…”.

Skraćeno vrijeme čekanja

Otvaranjem ZU Poliklinike Ghetaldus Brčko pacijentima je skraćeno vrijeme čekanja i pojednostavljene procedure za hirurške i ostale intervencije na oku. Pored uštede novca za pacijente i Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta, otvara se prostor za Javnu zdravstvenu ustanovu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da novac, umjesto za nabavku opreme i aktivnosti iz oblasti oftalmologije, usmjeri sredstva i aktivnosti na rješavanje vrućih stanja i gorućih problema, nabavke RTG aparata, magnetne rezonance, aparata za CT, informatizaciju, infrastrukturu i drugu vitalnu opremu.

ZU Poliklinika Ghetaldus Brčko distrikt obavlja kompletan oftalmološki pregled, oftalmološki ultrazvučni pregled, OCT-optičku koherentnu tomografiju kompjuterizovano vidno polje, operaciju katarakte fakoemulzifikacijom, zamjenu intraokularnog sočiva, kombinovanu operaciju katarakte i glaukoma, anti VEGF terapija intravitrealne injekcije, operacija halaciona, operacija ektropiona, entropion, ksantalazme, blefaroplastika, pterigijuma, Yag laser i druge zahvate.

Stručno osoblje Poliklinike pruža sve oftalmološke usluge pacijentima u skladu s najsuvremenijim svjetskim standardima. Konsultativne preglede, kontrole vida i određivanja dioptrijskih naočala, kontaktnih leća, toričnih, sferičnih, GP i soft (mekih), operativnih zahvata na prednjem i stražnjem segmentu oka, operativa katarakte najsavremenijom metodom fakoemulzifikacije i ugradnja interokularnih leća, u lokalnoj anesteziji, predoperativni internistički pregledi sa laboratorijskim nalazima, postoperativna kontrola i praćenje pacijenata.

Predmet poslovanja Poliklinike također je i distribucija i servisiranje digitalnih slušnih aparata Widex, govornih aparata Servox sa pratećom opremom, zaštitnih i dioptrijskih naočara, kontaktnih leća, obuka i sredstva za održavanje i čuvanje istih.

Zdravstvena ustanova Poliklinika Ghetaldus opremljena je najsavremenijom oftalmološkom opremom i u strategiji razvoja djelatnosti Poliklinike, osim ulaganja u najsuvremeniju oftalmološku opremu, ulaže i u stalno usavršavanje ljekara specijalista oftalmologa, omogućujući im prisustvo na domaćim i stranim oftalmološkim kongresima, u cilju praćenja savremenih dostignuća iz oblasti oftalmologije i njihove primjene u Poliklinici.

Prava na usluge koje pruža ZU Poliklinika Ghetaldus mogu se ostvariti i putem Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta, osigurane osobe, penzioneri i ostali vidovi osiguranja kojim su obuhvaćene navedene usluge.

Poliklinika Ghetaldus nalazi se u Ulici Bosne Srebrene, broj 6, pješačka zona.

Radno vrijeme Poliklinike Ghetaldus je radnim danima od 8 do 17, i subotom od 9 do 14 sati.

Zakazivanje pregleda i informacije na telefone: 049-216-242, 213-191, faks 232-791, kao i na e-mail adresu: poliklinikaghetaldus@gmail.com

Foto: Otisak.ba / Arhiva
Foto: Otisak.ba / Arhiva

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− three = 2