Fotogalerija: Počela nova školska godina u Brčko distriktu

Šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović posjetio Četvrtu osnovnu školu.

Početak nove školske godine u brčanskoj Četvrtoj osnovnoj školi [Otisak.ba]

Povodom početka nove školske godine, šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Senad Osmanović u ponedjeljak ujutro posjetio je brčansku Četvrtu osnovnu školu.

U ovu školu upisana su dva odjeljenja prvog razreda, isto kao i prošle godine, ali ove godine sa više učenika – 44, izrazila je zadovoljstvo direktorica Zumka Grabus, dodajući da Školu pohađa ukupno 350 učenika.

Istakla je da je nastavni kadar 100% popunjen te da stiže i potrebna nastavna oprema, što, prema njenim riječima, nije bio slučaj u prethodnim godinama.

Upisano preko 1.400 učenika

U prve razrede na području Distrikta upisano je 658 učenika, a ukupno 5.979 pohađa osnovne škole u ovoj lokalnoj zajednici.

U srednjim školama u prvom upisnom roku primljeno je 726 učenika, a u drugom 40-ak. Srednje škole pohađa oko 3.000 učenika, kazao je u izjavi medijima Osmanović.

U odnosu na prošlu godinu, smanjio se broj upisanih učenika u srednje škole, a povećao u osnovnim školama.

Konkursna procedura u toku

Konkurs za 119 radnih mjesta [36 neodređeno] u osnovnom i srednjem obrazovanju zatvoren je 31. augusta, a krajem ove ili početkom sljedeće sedmice očekuju se prvi intervjui.

Do okončanja konkursne procedure nastavu će obavljati osobe angažirane ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

“Ondje gdje se nastava nije mogla popuniti ugovorima o privremenim i povremenim poslovima podijeljena je na prekovremene sate”, istakao je Osmanović.

Prijevoz učenika je osiguran okvirnim sporazum potpisanim u januaru, koji traje do 2019. godine.

Nabavljena je većina besplatnih udžbenika za osnovce, a manji broj trebao bi biti osiguran tokom ovog mjeseca.

Fotoreporter: Kenan Ibrišimović

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

six × = six