Fotogalerija: Obilježen Dan logoraša

Tekst i foto: Adis Mujdanović

Od 30. aprila nizom aktivnosti udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata te logoraša Brčko distrikta obilježavaju 25 godina od počinjenih zločina nad civilma nesrpske nacionalnosti u ovom gradu.

Tim povodom, danas je u Muzeju logoraša Bosne i Hercegovine (bivši Logor Luka) obilježen Dan logoraša.

Prisutnima su se obratili Džafer Deronjić (predsjednik Udruženja logoraša), Jasmin Mešković (predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine) i Ramiz Ahmetović (predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka).

Nakon obraćanja, položeno je cvijeće ispred Muzeja.

Deronjić: Da se ovo nikada nijednoj naciji ne ponovi

Za zločine u Logoru Luka do sada je osuđeno 11 osoba na ukupno 109 godina zatvora. Najpoznatiji među njima su Goran Jelisić (40 godina) i Ranko Češić (18 godina).

Prema procjenama Udruženja logoraša, kroz Logor Luka prošlo je između 3.000 i 4.000, a ubijeno je oko 40 ljudi.

“Problem je što su mnogi koji su ubijeni bačeni u Savu. Sumnjam da će se njihove kosti ikada naći”, kazao je u izjavi medijima Deronjić, poručivši:

“Da se ovo nikada nijednoj naciji ne ponovi. Da idemo dalje sa hapšenjima. I mi logoraši smo krivi što se ne hapse ljudi. Razlog je što nećemo svi da idemo na svjedočenje.”

Hasanović: Krupne ribe i dalje plivaju po gradu

Bivši logoraš Šefik Hasanović izjavio je da su “pretežno pohapšene sitne ribe, a krupne ribe i dalje plivaju po gradu”.

“Najteže mi pada što susrećem ljude u gradu koji su najodgovorniji za ove zločine”, kazao je on, naglasivši da su male kazne zatvora veliki podsticaj da se zločini ponovo čine.

“Imamo obavezu, radi svih naših saboraca i sapatnika koji su ubijani na svirep način. Oni nam prenose poruku koju mi slušamo. Ta poruka je – nemojte nas zaboraviti, učinite sve da naša djeca ne prođu ono što smo mi prolazili”, izjavio je Mešković.

Status logoraša težak

Bitno je naglasiti da status logoraša u Bosni i Hercegovini i dalje nije zakonski riješen, te je ova populacija primorana na težak život.

U svom obraćanju prisutnima Ahmetović je istakao da je sramotan mali odaziv ljudi na današnjem obilježavanju, kao i nedolazak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti na posljednja dva skupa, izuzev jednog koji je bio danas i na premijeri filma “Brčko – smrt na stotinu načina” u petak.

Ovo je završna aktivnost u skopu obilježavanja 25 godina od počinjenih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

5 × three =