Fotogalerija – Dan šehida i poginulih boraca ARBiH: Položeno cvijeće u centru Brčkog

Dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju u Brčkom [Otisak]

U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine [ARBiH] i Medžlisa Islamske zajednice Brčko, danas se u Brčko distriktu obilježava Dan šehida i poginulih boraca ARBiH.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Centralnom spomen-obilježju u Brčkom.

Prema zvaničnom protokolu obilježavanja, sa početkom u 12 sati u džamiji u Gornjem Rahiću bit će proučen tevhid, u 13:15 sati je planiran izlazak na Šehidsko mezarje, također u ovom mjestu, dok je polaganje cvijeća na svim ostalim lokalnim spomen-obilježjima u Distriktu predviđeno sa početkom u 17:15 sati.

Dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, od 23. januara 1995. godine, u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida i poginulih boraca ARBiH, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Kur’an na mnogo mjesta govori o šehidima, a u 154. ajetu sure Bekare se kaže:

“I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: ‘Mrtvi su!’. Ne, oni su živi, ali vi to ne znate.”

Novinar: Adis Mujdanović
Fotoreporter: Kenan Ibrišimović

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

one + two =