Foto: Patronažna u domovima pacijenata

Foto: Ustupljeno Otisku

Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar Brčko”, u saradnji sa Udruženjem zdravstvenih tehničara „Medicinar Brčko”, protekle sedmice uspješno je realizovala dodatnu posjetu pacijentima korisnicima patronaže, a povodom Svjetskog dana zdravlja.

Prilikom realizacije dodatne posjete pacijentima izvršeno je vanredno mjerenje krvnog pritiska, mjerenja šećera u krvi, kao i simbolično uručenje svježeg voća.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebama bolesnih, te naglašavanje značenja nužnosti humane i moralne podrške bolesnima.

Patronažna zdravstvena zaštita je medicinsko-socijalna djelatnost koja provodi mjere specifične zdravstvene njege u svrhu promicanja i očuvanja zdravlja  pojedinca, porodica i zajednice.

Osnovni cilj patronažne zdravstvene njege je pružiti skrb korisnicima izvan zdravstvenih ustanova, te poticati na očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, prevenciju bolesti.

Tokom realizacije učešće su uzele sve četiri zdravstvene stanice, i to: Brezik, Bijela, Maoča i Brčko.

“Kroz realizovanu aktivnost u našim zdravstvenim stanicama bila je prilika za jačanje sestrinstva u BiH”, navedeno je u saopćenju JZU “Zdravstveni centar Brčko”.

 

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seventy two − = 70