Fond za humanitarno pravo: Kazna Ranki Tomić za ratni zločin preblaga

  FHP je ocijenio da je sud morao da izrekne strožu kaznu, jer je trebalo da ima u vidu da je ratna zarobljenica imala 18 godina i da je bila ponižavana prije nego što je ubijena.

  Viši sud Beograd (Foto: AA)

  Viši sud u Beogradu je donio ispravnu odluku kojom je osudio Ranku Tomić za ratni zločin, ali je izrečena kazna od pet godina zatvora preblaga, saopštio je danas Fond za humanitarno pravo, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je Ranku Tomić, starješinu jedinice “Fronta žena Petrovac”, osudilo na pet godina zatvora, zato što je s drugim pripadnicama jedinice u julu 1992. godine u mjestu Radić kod Bosanske Krupe mučila i nečovječno postupala prema ratnoj zarobljenici Karmen Kamenčić.

  FHP je ocijenio da je sud morao da izrekne strožu kaznu, jer je trebalo da ima u vidu da je Kamenčić imala 18 godina i da je bila ponižavana prije nego što je ubijena.

  Pripadnice jedinice “Front žena Petrovac” natjerale su bolničarku da skine svu odjeću pred velikim brojem mještana, potom je tukle i urezale joj krst na leđima, a potom je primorale da sama sebi iskopa grb.

  “Ukoliko se uzme u obzir da je Ranka Tomić komandovala pomenutom jedinicom, te da joj je ta pozicija omogućavala da spreči nečovečno i krajnje surovo ponašanje, FHP ističe da bi stroža kazna bila adekvatniji odgovor na bol i patnju kojoj je Kamenčić bila izložena pre nego što je ubijena”, saopštio je FHP.

  Za taj zločin pred Kantonalnim sudom u Bihaću pripadnice “Fronta žena Petrovac” Bora Kuburić i Radmila Banjac osuđene su na kazne zatvora od četiri godine, ali im je Vrhovni sud Federacije BiH 2016. godine kazne zatvora smanjio na po tri godine.

  Veselko Đukić, koji je ubio Kamenčić, nije procesuiran, jer je u vrijeme kada je počinio ubistvo bio maloljetan.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety two − = 90