Film „Kad nas je manje” predstavlja bogatstvo bh. nacionalnih manjina

  Premijera filma „Kad nas je manje“ održana je 18. 8. 2019. godine u okviru Sarajevo film festivala, uz poruku da je kulturna raznolikost zajedničko bogatstvo koje doprinosi razvoju i konkurentnosti društva.

  Foto: nacionalnemanjinebdbih.net

  Premijera filma „Kad nas je manje“ održana je 18. 8. 2019. godine u okviru Sarajevo film festivala, uz poruku da je kulturna raznolikost zajedničko bogatstvo koje doprinosi razvoju i konkurentnosti društva. Ovaj dokumentarni film prikazan je u prisustvu protagonista, predstavnika nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini te zvaničnika Evropske unije i Vijeća Evrope, koji su podržali stvaranje filma.

  Dajana Đurić, protagonistica filma „Kad nas je manje“, izjavila je da je čast i zadovoljstvo biti učesnica Sarajevo film festivala. „U filmu se govori generalno o svim manjinama u Bosni i Hercegovini, o tome da su oni nevidljivi našem društvu i s kakvim preprekama se susreću u životu te na koji način su tretirani u svojim zajednicama, ali i generalno u društvu. Glavni cilj filma jeste da šira javnost dobije jasnu sliku o položaju manjina u Bosni i Hercegovini, pravima koja mi ne možemo da ostvarimo kao što to mogu da ostvare osobe koje dolaze iz reda konstitutivnog naroda. Radovalo bi me u budućnosti kad bi ovaj film koji je snimljen o manjinama koje žive u Bosni i Hercegovini krenuo na jedno putovanje širom svijeta da osobe koje budu pogledale taj film upoznaju različite kulture i tradicije manjina koje su prisutne u društvu“, rekla je Đurićeva.

  Dokumentarni film prati živote nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, a produciran je kroz zajedničku inicijativu Evropske unije i Vijeća Evrope u nastojanju jačanja zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Film predstavlja živote pojedinaca u pet bh. gradova, njihovo bogato kulturno naslijeđe i svakodnevnu borbu protagonista uz poruku da su prava manjina osnovna evropska prava.

  Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini čestitao je filmskoj ekipi i svim uključenim u realizaciju projekta te je istakao da film predstavlja percepciju građana o njima samima i koliko je bitno da su u mogućnosti da se slobodno predstavljaju. „Nediskriminacija i socioekonomska integracija manjina su osnovne vrijednosti Evropske unije. Zaštita nacionalnih manjina je ključna za društvenu uključenost i to pitanje će se morati riješiti prije pridruženja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Obrazovanje i tolerancija su ključni za promjenu percepcije građana, i kada se to desi, bit će puno lakše mijenjati zakone”, rekao je ambasador Wigemark.

  Tokom interaktivnog panela s protagonistima filma, ambasador Wigemark i Drahoslav Štefánek, šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, naglasili su da Bosna i Hercegovina mora nastaviti promovisati raznolikost, toleranciju i međukulturnu saradnju. Panelisti su istakli da je potrebna zajednička saradnja i napori međunarodne zajednice, lokalnih vlasti i civilnog društva kako bi se osigurala prava manjina, kao i svih građana Bosne i Hercegovine.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × ten =