Fadil Redžić Dile izdao neprocjenjivu knjigu o 100 godina sporta u Brčkom

  Kako je kazao u razgovoru za Otisak.ba, rijetko koji muzej ima ovakav fundus dokumenata, preko 50 hiljada tekstova i fotografija on čuva u svojoj kući. Dokumenti se odnose na mnogobrojne sportiste i sportska udruženja iz Brčkog.

  Dile izdao neprocjenjivu knjigu „100 godina sporta u Brčkom da se otrgne od zaborava“ koja obuhvata period od 1919. godine (Fotoreporter: Kristian Bilić - Otisak.ba)

  Novinar: Kristian Bilić

  Fadil Redžić, poznatiji kao Dile, penzioner i strastveni kolekcionar historijskih dokumenata i fotografija iz sfere sporta, uspio je uraditi nešto nesvakidašnje za grad Brčko, nešto čime se mnogi veći gradovi ne mogu da pohvale.

  Dile je izdao neprocjenjivu knjigu „100 godina sporta u Brčkom da se otrgne od zaborava“ koja obuhvata period od 1919. godine.

  Kako je kazao u razgovoru za Otisak.ba, rijetko koji muzej ima ovakav fundus dokumenata, preko 50 hiljada tekstova i fotografija on čuva u svojoj kući. Dokumenti se odnose na mnogobrojne sportiste i sportska udruženja iz Brčkog.

  Brčko drugi grad u Jugoslaviji po broju sportista i klubova

  „Brčko je pored Beograda bilo najveći grad, tačnije drugi najveći grad po broju sportista i sportskih organizacija u Jugoslaviji. Otprilike broj je bio preko 60 sportskih organizacija u raznoraznim sportovima. Danas je pogubno što se formiraju paralelni sportski klubovi iz ko zna kojih razloga, a vidimo da se to često dešava”, rekao je on.

  Ova knjiga je vremeplov sporta u Brčkom o kojem se dosta može pričati, i o ljudima koji su bili bitni. Oni su spomenuti zbog njihove djece, unuka, ali i radi otimanja od zaborava.

  „U ovoj knjizi su nabrojani i klubovi koji ne egzistiraju i po nekoliko decenija. Godine 1919. se osnivaju FK jedinstvo i FK Zmaj, zatim hronološki FK Sloga pa onda FK Korkordija, FK Građanski te FK Jugosloven koji je osnovan 1941. Svi klubovi su se na kraju ugasili, a opstalo je FK Jedinstvo koje egzistira i dan-danas, koje je svake godine napredovalo. Jedne godine su se u istoj republičkoj ligi pojavila 3 tima iz Brčkog – Jedinstvo, Lokomotiva i Izbor“, naveo je Dile.

  Pedesetčetiri godine kolekcionarstva

  Ljubav prema kolekcionarstvu se kod njega pojavila 1965. godine, kada je kao igrač Jedinstva bio na gostovanju u Janji, gdje je vidio slike u njihovim prostorijama. Tada su se pojavili entuzijazam i želja da i on jednog dana ostvari tako nešto.

  „Za vrijeme rata jedan moj prijatelj sa još dvojicom je ušao u moju kuću i skupio sve slike koje su mi kasnije predali. Da nije bilo njih možda sada ne bi bilo ove knjige, jer bi se izgubio veliki broj tragova. Poslije povratka u Brčko sam ciljano išao od kuće do kuće starih sportista te sam ih sve zamolio da mi daju slike da bih to mogao da skeniram, obradim i kasnije arhiviram”, naveo je Redžić te dodao:

  „Bilo je slučajeva gdje su dolazila djeca sportista koji su pronalazili fotografije roditelja u mojoj arhivi. Svima rado dam te slike, pogotovo onima koji po prvi puta vide sliku svog roditelja ili djeda u mladosti. Ovo za mene je bogatstvo, kada nekome dam sliku bližnjeg koju nikad nije vidio. Knjiga ima preko 800 stranica i predstavlja samo dio fundusa.“

  Deset godina čekao na izdavanje

  On je istakao da je punih 10 godina čekao da se neko smiluje i da zeleno svjetlo da bi ova knjiga ugledala svjetlo dana.

  Naveo je da su mu mnogi funkcioneri obećavali, ali ništa, te da su svi na isti način vrlo lukavo zaobišli ovaj projekat.

  „Nikada nisu htjeli da dođu na izložbe, iako sam ih zvao, čak mi je gospodin Jakov Amidžić rekao da nikad neću dobiti ni feninga za ovu knjigu dok je on na poziciji”, kazao je Dile.

  Istakao je da je od 2008. godine pisao dopise i pisma, ali da nikada nije dobio nikakvog odgovora.

  Ostavio u nevjerici legende sportskog novinarstva

  „Legende sportskog novinarstva iz Sarajeva Nikola Bilić i Sead Hadžijahić, koji su i Olimpijske igre u Sarajevu 1984. pratili, su rekli da nisu mogli da vjeruju da pojedinac može ovako nešto da uradi i tako lijepo sve hronološki poreda po godinama, imenima, datim golovima i minutama“, naveo je Redžić, dodavši:

  „Na osnovu pretraživanja ja nikada nisam vidio nigdje da je na nivou BiH ili Jugoslavije neko prikupio ovoliko podataka i da je izdao ovakvu knjigu. Veliki doprinos su dali i stari sportisti koji su dali neizmjerno bitne podatke, govorili su koje je godine nastala fotografija, kako se ko zove od sportista itd.“

  U knjizi se nalaze fudbaleri, košarkaši, odbojkaši, kajakaši, kanuisti, vaterpolisti, atletičari, gimnastičari, bokšači, plivači itd.

  Monografija o Jedinstvu

  „Pored ove knjige pripremam monografiju FK Jedinstva sa oko 7 stotina fotografija, preko 300 stranica. Meni najbitnije je to što će ovo biti vremeplov FK Jedinstva sve do ‘92. godine”, otkrio je Dile Otisku.

  U maju kreće štampanje drugog izdanja knjige o 100 godina sporta u Brčkom, koja već sad ima oko 2 i pol kile.

  Novo izdanje će biti opširnije i u njemu će biti obuhvaćena sva sportska udruženja iz grada Brčko, dok je u ovom izdanju obuhvaćena cjelokupna teritorija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Redžić je istakao da mu je supruga najveća podrška te da je sve vrijeme bila uz njega. Izdavač knjige je Književni kluba Distrikta, a finansijski pokrovitelj prof. dr. Edvin Dervišević.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight + 1 =