EU traži brže uklanjanje ilegalnih sadržaja sa interneta

Evropska komisjia je od Googlea, Facebooka i Twittera tražila ažurnije uklanjanje ilegalnih sadržaja.

Evropska komisija je izdala set preporuka kako kompanije mogu pojačati aktivnosti da uklanjanju sadržaje bez narušavanja sloboda [AP - Ilustracija]

Evropska komisija je u četvrtak zatražila da kompanije poput Googlea, Facebooka i Twittera moraju brže uklanjati nelegalni sadržaj sa interneta, pojačavajući pritisak na internet gigante, prenosi Reuters.

Širenje nelegalnog sadržaja na internetu, bilo da je riječ o onome koji krši autorska prava, sadrži falsifcirovanu robu ili opasne materijale, otvorilo je žestoku debatu između onih koji traže da internet kompanije nametnu strožiju kontrolu i onih koji se boje za slobodu govora i izražavanja.

Kao rezultat toga, EK je izdala set preporuka kako te kompanije mogu pojačati aktivnosti da uklanjanju i spriječavanju širenja sadržaja bez narušavanja sloboda.

‘Divlji zapad’

“Vladavina prava važi na internetu kao i van njega. Ne možemo prihvatiti da internet bude ‘divlji zapad’ i moramo djelovati”, rekla je evropska komesarka Vera Jourova.

Prema sadašnjim podacima, u više od 28 posto slučajeva potrebno je više od sedam dana kompanijama da uklone ilegalni sadržaj.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seventy seven − 75 =