Esed Kadrić: Pojavilo se mnogo političkih lešinara, advokati će istjerati medvjeda iz šume

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Zbog organizatora medijske hajke, i želje istih da se što duže drži negativno tretiranje moga imena u javnom prostoru, ilustrativan bi bio stih iz pjesme Bijelog dugmeta „Šta bi dao da si na mom mjestu, da te mrze, a da ti se…“, kazao je na početku zajedničkog intervjua za Otisak i InfoBrčko predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, odgovarajući na pitanje zbog čega se u posljednjih mjesec dana njegovo ime često nalazi u medijskom prostoru.

  • Zašto stih pjesme?

– Tako bih otprilike opisao udare političkih mediokriteta na mene. Jednima smetam što radim i drugima ukazujem ili pomažem da rade svoj posao, pa me prozivaju da se miješam u tuđe nadležnosti, a kada ne pomažem osjeća se zastoj. Drugima smetam što istrajavam na uvažavanju i ravnopravnosti, jer ima još uvijek glava koje misle da u Brčkom mogu sami odlučivati, pa i koliko će drugima dati prava. I naravno, smetam zbog nadolazećih lokalnih izbora, neke političke stranke imaju slutnje da ću im biti problem u ostvarenju njihovih ciljeva.

  • U skorašnjoj posjeti, premijer bh. entiteta Republika Srpska rekao je kako je evidentno da će novi gradonačelnik, i od narednih izbora, biti neko iz reda srpskog naroda. Kako komentarišete to?

– Siguran sam da mu je sugerisano da to kaže. To je onaj problem kada neki umisle da mogu odlučivati u ime svih ostalih, pa ne biraju sredstva da dođu do cilja. Poznata je situacija sa Općih izbora iz Krbeta i Popovog Polja gdje je izlaznost bila preko 95% pa je SIPA, po prijavi jedne političke stranke, saslušala članove biračkih odbora i posmatrače koji su pitani za koga su dopisivali glasove. Na lokalnim izborima ćemo tražiti da se onemoguće ovakve prevare, a gradonačelnik će biti onaj koji bude u stanju okupiti koaliciju koju će činiti Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali, uvažavajući mnoge argumente pa i onaj čiji je red.

  • U javnosti se sve češće govori o tome kako insistirate da na poziciji v.d. direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije bude Bošnjak. Zbog čega smatrate da to treba biti tako?

– Tačno je da tražim da se poštuje Statut, pa i da rukovodeća mjesta budu raspodijeljena uvažavajući strukturu stanovništva. Bošnjaci su na popisu i 1991. i 2013. najbrojniji narod u Distriktu. Ne insistiramo da Bošnjaka bude više na rukovodećim mjestima iako je popis 2013. kazao da ih je 42%, Srba 34%, Hrvata 20%. I dalje smo spremni na podjelu po principu 4:4:2. Tako da kada se sagledaju sva rukovodeća mjesta izuzev članova Vlade, Policije i pravosudnih institucija, na ovom mjestu treba biti Bošnjak. Neki će se morati navići da argumentima ne priznajemo suprotstavljanje sile. Prošla su ta vremena.

  • Nakon 53. skupštinske sjednice imali ste raspravu sa poslanikom Markovićem, nedugo nakon toga određene persone su Vas optužile za nepotizam. Šta imate reći povodom toga?

– Kakav nepotizam? Moja snaha je doktor, jedan od boljih studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli. Zaposlena u brčanskoj JZU, kao i svi mladi doktori iz Brčkog. Brat kao šehidsko dijete zaposlen šest godina nakon okončanja studija sigurnosti na FPN u Sarajevu. Radi posao za koji se i školovao, za razliku od nekih koji rade poslove koji nemaju veze sa obrazovnim profilom istih. Konačno, zar djeca poginulih boraca i šehida nisu u prednosti, bez obzira ko im je brat? Iako je rasprava sa Markovićem bila nepotrebna i pogrešna, ali i dobar znak, jer se pojavilo mnogo političkih lešinara, i mojih i tuđih koji „pucaju“ od moralnosti i poštenja, da traže snimak te sjednice i od Stručne službe Skupštine i od TV HIT. Da su od mene tražili, svi bi dobili taj snimak, jedan poslanik i jeste kada se meni obratio.

  • Kako planirate riješiti problem fiskalizacije i advokata, imate li neke konstruktivne prijedloge?

– Advokati će ganjajući zeca po šumi istjerati medvjeda iz iste. Sada je upitna ne fiskalizacija već po kojem zakonodavnom okviru uopće oni rade od 2006. godine, kada je nalog supervizora dokinuo primjenu entitetskih zakona u Distriktu pa i onaj o advokatskoj djelatnosti. Predlažem da Pravosudna komisija hitno predloži cjelovit zakon o advokatskoj djelatnosti, na šta ih Statut Distrikta obavezuje, a advokatima da shvate da odluke entitetskih komora ne mogu imati pravnu primjenu u Distriktu.

  • U posljednje vrijeme sve više se priča o problemima unutar SDA zbog nadolazećih unutarstranačkih izbora, šta očekujete od svega i kakav razvoj situacije predviđate?

– Da, veliko je zanimanje van SDA za izbore u SDA. Bit će jedan redovan unutarstranački izborni proces. Članovi SDA će odlučiti šta je za SDA najbolje. Postalo je malo degutantno ponašanje pojedinih srpskih političara u podsticanju i savjetovanju jednog člana SDA koji ima izvjesne aspiracije. Njemu neće to pomoći, a njih ćemo glede buduće saradnje zapamtiti. SDA će voditi onaj koga žele članovi SDA, a ne onaj koga žele pojedini srpski političari.

Autor: Safet Imamović
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

forty four ÷ 11 =