More

  Esed Kadrić o smjeni Ismeta Dedeića: Drzak i uvredljiv jednostran postupak gradonačelnika

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] održao je danas u maloj sali Skupštine konferenciju za novinare povodom smjene savjetnika gradonačelnika Ismeta Dedeića.

  - Advertisement -

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] održao je danas u maloj sali Skupštine konferenciju za novinare povodom smjene savjetnika gradonačelnika Ismeta Dedeića.

  On je na početku konferencije kazao da je na osnovu saglasnosti koju su potpisali svi Bošnjaci koji obnašaju mandatne funkcije u Vladi i Skupštini Distrikta, osim Admira Nukovića kojeg, kako je kazao, nisu uključili u ove aktivnosti, on ovlašten da javno zastupa stavove ovog naroda po ovom pitanju.

  “Smatramo drskim i uvredljivim jednostran postupak gradonačelnika da bez saglasnosti bošnjačkom političkom faktora i ikakve argumentacije razriješi savjetnika Bošnjaka. Još drskijom smatramo izjavu gradonačelnika da ima zakonsko i statutarno ovlaštenje da može bez ikakvog obrazloženja smijeniti savjetnika. Izbjegava, iako je dužan, iznijeti političko obrazloženje zašto to čini, jer su izabrali i Bošnjaci poslanici, i on je gradonačelnik svih, a ne samo Srba, obzirom da su mu skoro svi poslanici Srbi iz većine dali podršku da to učini, što predstavlja poseban presedan u političkoj praksi u Brčko distriktu BiH”, izjavio je on, naglasivši:

  “Pozivamo gradonačelnika da javno iznese razloge za smjenu savjetnika, koji nije imao nikakve operativne nadležnosti u Kabinetu gradonačelnika. Odnosno razloge poslanika iz reda srpskog naroda, u čije ime i na čije traženje je to učinio. U protivnom ćemo narednih dana sami iznijeti argumentaciju zašto se sve ovo radi i u čije ime, te će biti svim građanima jasno, i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima, radi li gradonačelnik u ime građana ili samo predano radi pod patronatom i u interesu odabrane nekolicine ljudi u Brčkom.”

  On je istakao da je obavijestio i kancelariju supervizora za Brčko, te se u narednom periodu očekuju sastanci na ovu temu.

  Smjene Dedeića i Karana

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić [Savez nezavisnih socijaldemokrata] potpisao je odluku o smjeni svog savjetnika Ismeta Dedeića, predsjednika Saveza za bolju budućnost u Brčkom [SBB], potvrdio je Milić jučer za Otisak.ba.

  Pored njega, smijenjen je i direktor Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Dejan Karan.

  Na pitanje novinara Otiska o razlozima smjene, Milić je odgovorio:

  “To je ovlaštenje gradonačelnika i nema potrebe za obrazloženjem. Nigdje to nije vijest i ne treba da bude vijest. To je ovlaštenje gradonačelnika. Ko god pročita Statut i zakone, vidjet će da tu ne treba nikakvo posebno obrazloženje. Savjetnik će vjerovatno i sam u svom izlaganju dati razloge svog razrješenja.”

  Izigravanje Bošnjaka?

  O smjeni Dedeića dosta se špekuliralo u posljednjem periodu, a još više se špekulira o razlozima za ovaj potez Milića.

  Prema nezvaničnim saznanjima do kojih je došao Otisak od izvora bliskih srpskim predstavnicima u vlasti Distrikta, riječ je o jednostranom dogovoru Srba u vladajućoj većini.

  Nejasna je smjena Karana uz Dedeićevu, te ostavlja prostor za razmišljanje – da li je riječ o izigravanju Bošnjaka u vlasti?

  Novinar: Adis Mujdanović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  5 KOMENTARI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = 1