More

  Esed Kadrić: Nezakonito postupanje gradonačelnika na jučerašnjoj sjednici Vlade

  Zatražio objašnjenje gradonačelnika Siniše Milića - zašto su preglasani bošnjački članovi Vlade samo zato što su ukazali na nezakonito postupanje Gradonačelnika?

  - Advertisement -

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] održao je danas u maloj sali Skupštine konferenciju za novinare povodom smjene savjetnika gradonačelnika Ismeta Dedeića.

  Pored ove teme, on se dotakao i jučerašnje 20. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta, na kojoj su usvojene Smjernice za izradu zakona o izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima Brčko distrikta BiH, zatraživši objašnjenje gradonačelnika Siniše Milića – zašto su preglasani bošnjački članovi Vlade samo zato što su ukazali na nezakonito postupanje Gradonačelnika?

  “Tu nadležnost Gradonačelnik je dodijelio šefu Odjeljenja za komunalne poslove, da predloži smjernice, iako je to isključivo u nadležnosti šefa Odjeljenja za javne poslove, gospodina Sabrije Jašarevića [Savez za bolju budućnost]. Je li ovo poruka da nema povjerenje u bošnjačke ministre? Time je prekršio Zakon o Vladi, Zakon o javnoj upravi  i jedinstvena pravila za donošenje akata, i naravno Poslovnik o Vladi. Ne može uzimati nadležnost jednog šefa i davati je drugom šefu bez ikakvog obrazloženja”, izjavio je on, naglasivši:

  “Stoga ga pozivamo da nezakonitu odluku povuče sa jučerašnje sjednice, da delegira nadležnost šefu kojem treba. Posebno da najavim da Bošnjaci, članovi Vlade, neće učestvovati na sjednicama Vlade dok ne dobijemo garancije Gradonačelnika da nikada nikoga više neće preglasavati, bilo Bošnjaci Srbe, bilo Srbi Bošnjake i obratno. U konkretnom slučaju tražit ćemo i obrazloženje od strane HDZ-a [Hrvatska demokratska zajednica], zašto je učestvovao u ovom preglasavanju samo zato što su ljudi ukazali na nezakonito postupanje.”

  Kadrić je upozorio da je ovim postupkom Gradonačelnik preuzeo svu odgovornost za političke turbulencije u Brčkom, te prekršio memorandum o uspostavi parlamentarne većine, kojim se obavezao na međusobno uvažavanje i toleranciju te odgovorno vršenje javne funkcije.

  Izmjene Zakona nakon presude Apelacionog suda

  Povodom usvajanje navedenih smjernica, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je jučer da su na ovaj način pokrenute procedure izmjene odgovarajućih propisa kako bi se ovlaštenja koja su Vlada i Skupština Brčko distrikta BiH povjerile Javnom preduzeću “Putevi Brčko” mogla implementirati u narednom periodu, s obzirom na to da su, kako je istakao gradonačelnik Milić, nakon presude Apelacionog suda Brčko distrikta BiH praktično stavljene van snage odredbe Pravilnika Javnog preduzeća “Putevi Brčko” koje reguliraju način naplate parkinga na prostoru Distrikta.

  “Jutros smo usvojili Smjernice za izmjenu Zakona o sigurnosti na putevima Brčko distrikta BiH. To je komplementaran zakon u odnosu na izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima koje su također u pripremi. Ta dva zakona će biti usvojena istovremeno s obzirom da uslovljavaju primjenu jedan drugoga, tako da ćemo u narednom periodu pronaći odgovarajuće rješenje uvažavajući samu presudu Apelacionog suda i pravna mišljenja izražena u toj odluci”, pojasnio je gradonačelnik Siniša Milić.

  On je dodao da je na samoj sjednici bilo određenih sporenja u smislu da predložene smjernice na neki način prejudiciraju izmjene samog zakona.

  “Po mom mišljenju to je stvar tehničke prirode jer smjernice ne proizvode nikakvo pravno dejstvo. One su samo prvi korak u proceduri izmjena zakona, pa samim tim nema bojazni da bi usvajanje ovih smjernica dovelo do nekih negativnih stvari. Osim toga, mi smo na samoj sjednici smjernice toliko uopćili da smo stručnim licima ostavili dovoljno mogućnosti da, uvažavajući stavove Apelacionog suda, iznađu najbolja rješenja kako bi Javno preduzeće Putevi Brčko obavljalo funkciju koje im je povjerena”, zaključio je Milić.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  2 KOMENTARI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fourteen − = six