Ekonomska škola: Virtuelna preduzeća od posebnog značaja za praktičnu nastavu

  Za upis u JU Ekonomsku školu Brčko planirano je 11 odjeljenja, po 20 učenika, i to u dva standardna područja rada, kao i prethodnih godina.

  Zora Pajkanović [Fotoreporter: Aleksandar Ganilović/Otisak.ba]

  Piše: Aleksandar Ganilović

  Za upis u JU Ekonomsku školu Brčko planirano je 11 odjeljenja, po 20 učenika, i to u dva standardna područja rada, kao i prethodnih godina.

  U prvom području rada – ekonomija, pravo, administracija i trgovina, predviđena su dva odjeljenja poslovno-pravnih tehničara i po jedno odjeljenje ekonomskih tehničara,
  ekonomskih tehničara – poslovna informatika, carinskih, bankarskih i komercijalnih tehničara, u sklopu četvrtog stepena obrazovanja.

  Što se tiče trećeg stepena, upisuje se jedno odjeljenje trgovačkog smjera, odnosno trgovac.

  Kada je u pitanju drugo područje rada – ugostiteljstvo i turizam, nude se tri odjeljenja.

  U sklopu četvrtog stepena obrazovanja planiran je upis turističkih tehničara, a od zanimanja trećeg stepena upisaće se po jedno odjeljenje konobara i kuvara tj. kuhara.

  “Ono što je bitno naglasiti, kada je u pitanju plan upisa, jeste da pokušavamo svake godine uvesti nova zanimanja u skladu sa potrebama na tržištu i prilagoditi ih potrebama i interesovanjima naših učenika. Prošle godine smo uveli smjer poslovna informatika, a ove godine upisujemo novi smjer carinski tehničar, koji više od deset godina nije postojao u našem gradu, te smo stoga procijenili da bi na tržištu rada bilo interesantno imati 20 carinskih tehničara”, rekla je direktorica Zora Pajkanović, u razgovoru za Otisak.ba.

  Praktična nastava

  Praktična nastava odvija se na dva načina, u prostorijama Škole i van Škole.

  Konobari, kuvari tj. kuhari i trgovci, odnosno učenici trećeg stepena obavljaju praksu van škole u ugostiteljskim i trgovačkim objektima u gradu.

  Kada je u pitanju praktična nastava u prostorijama Škole za učenike četvrtog stepena, direktorica posebno ističe preduzeće za vježbu.

  “To su virtuelna preduzeća, u kojima učenici prolaze sve faze, kao i u stvarnim preduzećima, tako da poslije takve praktične nastave, učenici su spremni za rad u pravim preduzećima”, rekla je ona.

  Ekonomska škola raspolaže sa školskim restoranom, kuhinjom i pomoćnim prostorijama, koje zauzimaju skoro 700 kvadrata. Oprema je sasvim upotrebljiva i moderna, međutim iz određenih razloga vezanih za zakonsku regulativu ona trenutno ne radi.

  “Nadamo se da će od naredne školske godine Ekonomska škola postati javna ustanova i da ćemo moći pokrenuti svoj restoran i kuhinju, ne samo kao mjesto gdje će naši učenici obavljati praktičnu nastavu, nego i mjesto gdje će moći da zarade nešto za svoju matursku ekskurziju, matursko veče, ili za slična interesovanja mladih”, rekla je Zora Pajkanović.

  Svi smjerovi u ovoj školi pred učenicima otvaraju najmanje tri mogućnosti.

  Prva od mogućnosti je zapošljavanje u struci, u već postojećim firmama, dok sa druge strane pokretanje sopstvenog biznisa otvara još veće mogućnosti, s obzirom na činjenicu da su u okviru praktične nastave učenici posebno osposobljeni za to.

  Nastavak školovanja na fakultetu je takođe jedna od postojećih opcija.

  Učenici postižu impresivne rezultate na školskim takmičenjima

  Na konkursu za interesantnu i održivu poslovnu biznis ideju, koji je raspisan na nivou Bosne i Hercegovine, učenici Ekonomske škole sa profesoricom Kosanom Božić ušli su u top 6 poslovnih ideja sa svojim projektom. Kao nagradu za realizaciju biznis ideje dobili su 1000 evra.

  Takođe su osvojili i jedan laptop.

  Projekat se zasniva na proizvodnji ekoloških zdravih lutkica za djecu.

  Na regionalnom takmičenju u pripremanju hrane “Drina-Sava“ regiona, učenici Ekonomske škole koji pohađuju smjer kuhar osvojili su prvo mjesto.

  Na kraju razgovora za Otisak.ba direktorica je naglasila kako stoji na raspolaganju svim učenicima, a i roditeljima, koji mogu da dođu u Ekonomsku školu i da pogledaju šta sve ona nudi, ukoliko se odluče za upis u ovu školu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight + two =