Ekonomska škola Brčko prati kadrovske potrebe na tržištu

„Naredne školske godine planiramo integrisati nova zanimanja u skladu sa potrebama na tržištu, kako bi se ekonomska struka dovela na normalan nivo i moramo voditi računa o zapošljavanju mladih", rekao je pomoćnik direktora Meho Kamenjašević.

Fotoreporter: Kenan Ibrišimović

Piše: Safet Imamović

JU Ekonomska škola Brčko ove godine upisuje dvije oblasti. Prva je ekonomija, administracija i trgovina, tu su klasični ekonomski tehničari, dva odjeljenja, uključujući novo zanimanje ekonomski tehničar – poslovna informatika, za šta se očekuje dobar odziv budućih učenika.

Druga zanimanja koja se upisuju su: bankarski tehničari, jedno odjeljenje, komercijalni tehničar, jedno odjeljenje, kao i trgovci, također jedno odjeljenje, ali ovdje se radi o trogodišnjem stepenu.

Bankarski tehničari i komercijalni tehničari su nova zanimanja, rezultirana praćenjem kadrovskih potreba na tržištu.

„Naredne školske godine planiramo integrisati nova zanimanja u skladu sa potrebama na tržištu, kako bi se ekonomska struka dovela na normalan nivo i moramo voditi računa o zapošljavanju mladih”, rekao je pomoćnik direktora Meho Kamenjašević.

Meho Kamenjašević (Fotoreporter: Kenan Ibrišimović)

Istakao je, također, kako Ekonomska škola mora izgraditi imidž u kontekstu da učenici koji završe pohađanje trebaju biti spremni za pokretanje privatnog, odnosno sopstvenog biznisa.

„Osposobljeni učenici moraju znati osnovati preduzeće, kreirati biznis plan, odabrati poslovnu ideju i da znaju gdje su konkurenti na tržištu. To nam je prioritet i interesna sfera”, dodao je on.

Profesor Kamenjašević u ovakvom osposobljavanju vidi potencijalno rješenje za djelomično zaustavljanje odlaska mladih iz naše države.

Što se tiče ugostiteljstva i turizma, upisuje se ponovo po jedno odjeljenje kuhara, konobara i turističkih tehničara. Ove godine bit će upisano ukupno 11 odjeljenja, što je već neka ustaljena praksa.

Kamenjašević je pohvalio novi nastavni plan, ističući da će se više raditi u praksi i da su operacije učenja svedene na prostije, ali istovremeno i efikasnije tehnike sticanja novih znanja.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

two × = fourteen