Edin Baković za Otisak: Prvenstveno treba stvoriti imidž i kult Reprezentacije

  U intervjuu za Otisak govorio je o svom, kako ga je nazvao, najvećem izazovu u karijeru, prvim koracima na novoj funkciji, ciljevima, iskustvima koja nosi iz Katara te stanju u odbojkaškom i generalno sportu u svom rodnom gradu.

  Foto: Edin Baka Baković / Facebook / Arhiva

  Novinar: Adis Mujdanović

  Novoimenovani selektor Muške seniorske odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Brčak Edin Baković, u intervjuu za Otisak.ba naglasio je da prvenstveno treba stvoriti imidž i kult Reprezentacije.

  Februara 27, na sjednici Upravnog odbora Odbojkaškog saveza BiH održanoj u Sarajevu, odlučeno je da Baković bude imenovan za selektora, ne vršioca dužnosti selektora, kako je prvobitno Savez objavio.

  Savez je ocijenio da je Baković jedan od najkvalitetnijih trenera sa ovih prostora. Svoj posljednji angažman imao je u katarskom klubu El Jaish, a radio je i kao trener Jedinstva i Mladosti iz Brčkog te Kaknja.

  U igračkoj karijeri upisao je 86 nastupa za Reprezentaciju Hrvatske, a boje Reprezentacije BiH branio je 60 puta.

  U intervjuu za Otisak govorio je o svom, kako ga je nazvao, najvećem izazovu u karijeru, prvim koracima na novoj funkciji, ciljevima, iskustvima koja nosi iz Katara te stanju u odbojkaškom i generalno sportu u svom rodnom gradu.

  • Nakon što ste imenovani za selektora, na društvenoj mreži Facebook ste napisali da je to za Vas najveći izazov u karijeri. Šta očekujete od tog izazova?

  – Smatram da je prvenstveno velika čast, a potom i najveći izazov za svakog trenera biti selektorom svoje zemlje. Očekujem da će se početi dešavati dobre stvari u našoj muškoj odbojci. Također, očekujem da će biti teško, ali smatram da ćemo pokrenuti stvari sa mrtve tačke i pokrenuti jedan dugoročan plan i program rada Muške reprezentacije.

  • Koji će biti Vaši prvi koraci i ciljevi na novoj funkciji?

  – Veliki problem je što se Muška reprezentacija nije okupila već četiri ili pet godina, tako da ćemo praktično početi ispočetka. Moji ciljevi su stvoriti pozitivan imidž i kult Reprezentacije, što bi na kraju trebalo dati i pozitivan rezultat sa kojim bi svi bili sretni i zadovoljni. Također, želim i početi sa stvaranjem ekipe koja će ostati na okupu narednih četiri, pet pa i više godina. Što znači da će biti dosta mladih igrača već na prvom okupljanju. Prvenstveno treba stvoriti imidž i kult reprezentacije, da svi mi budemo ponosni na nju. Od ponašanja, preko izgleda i na kraju i rezultata. I tu jedno bez drugog ne može. Igrači treba da se bore da uđu u Reprezentaciju, jer im ona samo može pomoći u njihovoj karijeri. I također da ih tamo dočekaju pravi uslovi za rad. Ali i za to treba vremena. Najbitnije je da se ponovo okuplja Reprezentacija i sada treba ići korak po korak. Ali svi mi koji smo uključeni u rad Reprezentacije moramo učiniti ponešto da bi na kraju uspjeli. Zajedno, kao tim. Naši ciljevi, pored već navedenog gore, bi bili da se pokušamo predstaviti u najboljem mogućem svijetlu u Srebrnoj ligi Evrope u kojoj učestvujemo ove godine. Biće jako teško, jer imamo izuzetno tešku grupu sa Austrijom i Grčkom koje su se plasirale na Evropsko prvenstvo ove godine. Ali mi ćemo sigurno nastupiti bez previše respekta i ići jednu po jednu utakmicu. A na kraju ko zna. Možda uspijemo izboriti i plasman na Final Four Srebrne lige. A dugoročni cilj je plasman na neko veliko takmičenje. Mislim prvenstveno na Evropsko prvenstvo. Imamo dosta mladih igrača koji bi trebali uz dobar rad i uslove u narednih par godina našu odbojku podići na visok nivo i nadam se i napraviti neke rezultate za pamćenje. Naravno da će za sve to trebati dosta vremena i jako puno rada, truda i zalaganja svih nas.

  • Kakva iskustva nosite iz Katara?

  – U Kataru sam već skoro sedam godina. Nažalost, moj klub El Jaish je morao, kao i svi ostali vojni sportski klubovi, biti ugašen zbog političke situacije. Bio je to odlično organizovan klub sa jako velikim budžetom i perfektnim uslovima za rad. A život ide dalje. Za sada sam bez angažmana, ali se nadam da će se i to uskoro promijeniti. Sada prvenstveno želim da se posvetim radu sa Reprezentacijom, a o klubu ću poslije razmišljati.

  • Vaše mišljenje o trenutnom stanju odbojkaškog sporta u Brčkom? Poređenje sa vremenima kada ste Vi bili aktivni igrač i trener u ovom gradu?

  – Što se tiče sporta u Brčkom, sve se zna. Brčko je oduvijek bio mali grad, ali veliki sportski centar. I to ne samo u odbojci, nego i u svim ostalim sportovima: košarci, rukometu, fudbalu, sportovima na vodi i svim ostalim… I nikada to nije niti će prestati biti. Ne samo na nivou BiH, nego i čitave regije. Samo mislim da se treba napraviti razlika između profesionalnog i amaterskog sporta. I koji su to sportovi od značaja za grad i državu. A razlika prije i sada… Mislim da je moja, kao i mnoge generacije prije nas, drugačije doživljavala sport. Bavili smo se sportom gdje god je bilo mogućnosti za to. I nismo previše razmišljali o modernoj opremi i novcu kao što je sada slučaj. Ali vremena se mijenjaju. Samo znam da je Brčko jedno leglo talenata u svim sportovima i da se nikada ne smije dozvoliti da se to promijeni. Jer u ovakvim teškim vremenima sport je jedna od rijetkih stvari koja spaja ljude. Posebno na našim prostorima.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  86 − seventy nine =