Džuma-namaz i Lejletu-l-kadr: Oko 260.000 vjernika klanjalo u Al-Aksi

- Izraelska policija je u međuvremenu pooštrila sigurnosne mjere u kompleksu Al-Aksa, raspoređujući stotine vojnika u i oko jerusalemskog Starog Grada

Foto: AA

Oko 260.000 Palestinaca klanjalo je džuma-namaz, molitva muslimana petkom, u kompleksu Al-Aksa u Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o posljednjem džuma-namazu u ramazanu, svetom mjesecu muslimana.

Istočni Jerusalem je grad u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, koja je bila prva Kibla, prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve. Osim toga, u ovom gradu se nalaze i najznačajnija sveta mjesta kršćana i jevreja.

Muškarcima starijim od 40 godina, djeci mlađoj od 12 godina i ženama svih starosnih dobi, izraelske vlasti dozvolile su da bez odobrenja uđu u Istočni Jerusalem.

“Procjenjuje se da se 260.000 palestinskih vjernika pojavilo da se mole u Al-Aksi posljednjeg petka u ramazanu”, rekao je šejh Azzam al-Khatib, generalni direktor jerusalemske agencije za vakufe.

Prema njegovim riječima, vjernici i dalje pristižu kako bi večeras obilježili jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vredniju od hiljadu mjeseci.

Izraelska policija je u međuvremenu pooštrila sigurnosne mjere u kompleksu Al-Aksa, raspoređujući stotine vojnika u i oko jerusalemskog Starog grada.

Izraelske vlasti su od 2000. godine počele s izgradnjom zida razdvajanja na granici između Istočnog Jerusalema i Zapadne obale, a taj projekat pravda sigurnosnom potrebom da se spriječe eventualni napadi na izaelska naselja.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirty two − twenty five =