Đukić: Pružit ćemo „drugu šansu“ preduzetnicima u RS

  Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj (RS) Marinko Đukić izjavio je Feni da u toj agenciji intenzivno rade na razvijanju politika pružanja „druge šanse“ preduzetnicima u tom bh. entitetu.

  Foto: FENA

  Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj (RS) Marinko Đukić izjavio je Feni da u toj agenciji intenzivno rade na razvijanju politika pružanja „druge šanse“ preduzetnicima u tom bh. entitetu.

  Jedan su od partnera u projektu „Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje „druge šanse“ preduzetnicima u Dunavskoj regiji“- DanubeChance2.0, koji se provodi od jula prošle godine i trajat će do kraja juna 2021. godine.

  Projekt sufinansira Evropska unija u okviru Dunavskog transnacionalnog programa iz sredstava Evropskog regionalnog razvojnog fonda, Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA i Evropskog fonda za susjedsku saradnju – ENI.

  -Cilj je razvijanje politika pružanja „druge šanse“ preduzetnicima, kao i razvoj praktičnih rješenja za poboljšanje preduzetničkog učenja i kulture da bi se izbjegao „gubitak preduzetničkog potencijala“ i prevazišla „stigmatizacija“ preduzetnika koji su bankrotirali u Dunavskoj regiji – pojasnio je Đukić.

  Vodeći partner u projektu je IFKA -Agencija za razvoj Ministarstva ekonomije Mađarske, a ostalih 11 partnera su iz: Njemačke, Rumunije, Austrije, Slovenije, Mađarske, Češke Republike, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Moldavije i Ukrajine.

  Učestvuje i pet pridruženih strateških partnera među kojima i resorno ministarstvo RS-a.

  Đukić ukazuje da je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u RS jedini partner u projektu iz Bosne i Hercegovine.

  Ukupna vrijednost projekta je 1.822.550 eura, od čega se 94.750 eura odnosi na Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a.

  Ciljna grupa su, pojašnjava, preduzetnici čiji prvi poslovni poduhvat nije uspio, ali su spremni za novi početak, zatim kreatori politika i donosioci odluka i institucije koje pružaju podršku preduzetnicima.

  – Aktivnosti projekta bit će usmjerene na stvaranje sistema za pružanje podrške poštenim preduzetnicima kroz harmonizaciju postojećeg zakonodavnog okvira i mjera kako bi se preduzetnicima koji su otišli u stečaj brzo pružila „druga šansa“ u Dunavskoj regiji, zatim na povećanje svijesti o mogućnostima „druge šanse“ za preduzetnike, kao i promociju mjera za restrukturiranje što podrazumijeva prenos i prilagođavanje inovativnih i uspješnih praksi u rješavanju nesolventnosti, alata za prevazilaženje stečaja/bankrota i razvoj novih rješenja za preduzetnike koji žele ponovo započeti posao u Dunavskoj regiji – kazao je Đukić.

  Učešće u projektu omogućit će Agenciji, kako ističe, i pripremu analize stanja u pružanju „druge šanse“ preduzetnicima u RS, organizaciju edukacija za preduzetnike sa finansijskim poteškoćama, ali i za donosioce odluka, investitore/finansijske organizacije.

  -Projektom su planirani i događaji u okviru kojih će svoja iskustva prenijeti preduzetnici koji su dobili drugu šansu, ali i oni koji su propali a nisu ponovo započeli posao. Učestvovat ćemo i u pripremi strategije za pružanje “druge šanse” preduzetnicima u Dunavskoj regiji – naglasio je za Fenu direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × ten =