Đukanović: Balkan se nalazi na raskršću, moramo riješiti pitanja koja opterećuju regiju

  - Na Balkanu se sada prelama pitanje, da li ćemo odbraniti evropske vrijednosti ili ćemo Balkan prepustiti trećim stranama koji ovaj prostor žele da iskoriste za penetraciju svojih sistema vrijednosti koji su u suprotnosti sa evroatlantskim, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović

  Foto: AA

  Na Balkanu se sada prelama pitanje da li ćemo odbraniti evropske vrijednosti ili ćemo Balkan prepustiti trećim stranama, zato je važno rješavati pitanja iz prošlosti koja opterećuju regiju, poručio je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, javlja Anadolu Agency (AA).

  Đukanović je danas učestvovao na 2BS Forumu, koji se održava u Budvi, gdje je govorio o budućnosti i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

  Crnogorski predsjednik smatra da počinje nova faza geopolitičke arhitekture.

  “Kao ključni partneri u NATO, moramo da nastavimo da gradimo strateška partnerstva. Na Balkanu se sada prelama pitanje, da li ćemo odbraniti evropske vrijednosti ili ćemo Balkan prepustiti trećim stranama koji ovaj prostor žele da iskoriste za penetraciju svojih sistema vrijednosti koji su u suprotnosti sa evroatlantskim. Moramo nastaviti da rješavamo pitanja iz perioda raspada Jugoslavije”, kazao je Đukanović.

  Pozdravio je dogovor između Sjeverne Makedonije i Grčke oko imena, a takođe vjeruje da je sada prava šansa za dogovor Beograda i Prištine. Poručuje da ukoliko se sada propusti šansa za rješenjem problema, možda će trebati godine ili decenije da se to pitanje završi.

  Predsjednik Slovenije Borut Pahor smatra da proces proširenja ne bi trebalo zanemiravati, jer je to bitno za mir, stabilnost i dobrobit zemalja regiona.

  “Važno je da se proces nastavi bez obzira na to koliko su teška pitanja. To je glavni uslov za mir i bezbjednost”, kazao je Pahor.

  Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš kazala je da zemlje Zapadnog Balkana moraju imati partnere među članicama EU.

  “Oni trebaju proces prširenja prepoznati kao investiciju u procesu stabilnosti EU. Mi možemo doprinijeti stabilnosti. Nama EU treba pomoći“, kazala je Pendeš.

  Ona je ponovila da su vanjsko politički ciljevi BiH jasno definsani.

  “To su evropske i evroatlantske integracije.Vrijednosti koje dijelimo sa EU su vrijednosti koje se poštuju i u BiH“, rekla je Pendeš.

  U Budvi je u toku deveti po redu To Be Secure (2BS) Forum. U fokusu pažnje ove godine je političko-bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu, kao i evroatlanstka budućnost zemalja regije.

  Dvodnevni Forum, koji je okupio lidere i uticajne ličnosti iz regiona, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), organizovao je Atlantski savez Crne Gore.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × nine = 63