Dom naroda PSBiH usvojio Prijedlog zakona o povećanju akciza

Foto: FENA, arhiva

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici set zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru. Ovi zakoni neće stupiti na snagu sve dok u identičnom tekstu ne budu usvojeni i u Zastupničkom domu.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici utvrdilo je set zakona, i to Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.

Prijedlozi navedenih zakona (novi tekstovi) u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno-tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH. Ovi prijedlozi zakona upućeni su Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH s prijedlogom da se u paketu razmatraju po hitnoj proceduri.

Povećanje akciza podržali su delegati iz reda SDA, SBB-a, HDZ-a BiH i SNSD-a, dok su protiv bili delegati iz SDS-a i jedan delegat iz DF-a.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije u srijedu prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran set zakona o povećanju akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru u hitnoj proceduri. To znači da će se o poskupljenjima raspravljati na sljedećoj redovnoj sjednici ovog doma. Zakoni moraju biti u identičnom tekstu usvojeni u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da bi stupili na snagu.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

forty ÷ = four