Dodik: Nema konsenzusa oko referenduma o statusu RS-a

Predsjednik bh entiteta Republika Srpska i Saveza nezavisnih socijaldemokrata kaže kako nema konsenzusa sa strankama Saveza za promjene.

Milorad Dodik: Nemoguće je izgraditi konsenzus sa SDS-om [Fena]

Savez nezavisnih socijaldemokrata ostavio je pitanje referenduma o statusu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska za kasnije, kako se ne bi napravilo podijeljeno društvo u RS-u o tom pitanju, izjavio je u nedjelju predsjednik te stranke i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

On je nakon dvodnevnog savjetovanja predstavnika stranke u Bijeljini pojsanio kako će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu RS-a u 2018. godini biti razmatrana kasnije, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uvjeti za njegovo održavanje, prenosi Fena.

“Kao odgovorna politička partija, cijeneći međunarodne okolnosti i neobezbijeđen konsenzus u okviru RS-a, jer je nemoguće obezbijedititi konsenzus na bilo kom pitanju sa strankama Saveza za promjene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati”, naveo je Dodik.

Kaže kako će SNSD i u idućoj godini, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za održavanje takvog referenduma, pokušati izgraditi konsenzus u RS-u po tom pitanju.

Odluka Sabora

Naveo je kako je stranka imala obavezu na savjetovanju se osvrnuti i na odluku Sabora, koji je govorio o tome da se krajem ove godine mora razmisliti ili procijeniti uvjeti za moguće održavanje referenduma o statusu RS-a u 2018. godini.

“Nemoguće je izgraditi konsenzus sa Srpskom demokratskom strankom, koja to ne želi, ne želi samostalnost RS-a, Partija demokratskog progresa ne želi samostalnost RS-a, [predsjednik Narodne demokratske partije Dragan] Čavić ne želi samostalnost RS-a… ali su itekako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti, tako što bi napadali ideju koja dolazi s druge strane”, ustvrdio je Dodik.

Ponovio je kako je programski cilj SNSD-a da se Bosnea i Hercegovina vrati na izvorni Dejtonski sporazum te da “Bosna i Hercegovina kao izvorno dejtonska može da opstane”.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ one = eight