Dodik: Haos ako nametnu 1. mart i 25. novembar

Nakon odluke koja bi potvrdila obilježavanje 1. marta, onda bh. entitet Republika Srpska više nema šta tražiti u Bosni i Hercegovini, kaže predsjednik RS-a.

Milorad Dodik zapravo traži ukidanje obilježavanja 1. marta i 25. novembra u Bosni i Hercegovini [Fena - Arhiva]

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik “očekuje da Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvati žalbu poslanika Narodne skupštine RS-a o neustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine”.

U suprotnom najavljuje – “pravi politički haos”, prenose agencije.

“Nakon eventualne odluke koja bi potvrdila obilježavanje 1. marta, onda više nemamo šta da tražimo u Bosni i Hercegovini”, rekao je Dodik.

Po njegovim riječima, “nastaće pravi politički haos ako Ustavni sud Bosne i Hercegovine donese neku drugu suštinsku odluku, osim da se ukida obilježavanje 1. marta i 25. novembra u Bosni i Hercegovini”.

‘Srbi ne obilježavaju 1. mart’

Takvu odluku očekuje, kaže, “nakon što su sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine donijele odluku o ukidanju 9. januara kao Dana RS-a”.

“Nemamo šta drugo očekivati kada su se drznuli da to nama urade sa 9. januarom. Radi se o istim stvarima koje su sudije donijele u odluci o ukidanju 9. januara kao Dana RS-a, čime su rekli da to ugrožava neke druge. Zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju, pa smo, prema tome, i mi ugroženi”, ustvrdio je Dodik.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici, koja će biti održana u četvrtak u Sarajevu, zahtjeve Narodne skupštine RS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirty ÷ 3 =