Dodijeljene nagrade i specijalna priznanja 31. Sarajevskog sajma knjiga

  Ovogodišnje sajamske nagrade dodijeljene su u kategorijama za umjetnost i arhitekturu, za uredništvo, za najbolje oblikovanje knjige, za ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na sajmu, za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, za nauku (društvene i prirodne nauke)

  Foto: AA

  Posljednjeg dana 31. Sarajevskog sajma knjiga koji je trajao od 17. aprila, dodijeljene su sajamske nagrade, javlja Anadolu Agency (AA).

  Ovogodišnje sajamske nagrade dodijeljene su u kategorijama  za umjetnost i arhitekturu, za uredništvo, za najbolje oblikovanje knjige, za ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na sajmu, za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, za nauku (društvene i prirodne nauke).

  Sastav žirija za dodjelu sajamskih nagrada činili su Ajla Demiragić, Marija Fekete-Sullivan te Aleksandar Knežević.

  Nagradu u oblasti umjetnosti i arhitekture dobio je Midhat Ajanović Ajan, za djelo ”Film i strip“ , dok su nagrade za uredništvo dobili Thorvald Berthelsen, Milena Rudež i Jane Kabel za uređenje djela ”Nova lirika Bosne i Hercegovine/Antologija bosanskohercegovačke poezije“ i Željko Ivanković za uređenje djela grupe autora ”Sarajevo moj grad”, knjige osma i deveta.

  Nagrade za najbolje oblikovane knjige dobili su ”Mladinska knjiga“ za dizajn djela ”Stećkopedija – Kameno blago stare bosanske države” i Mila Rorić za dizajn djela “Aleksa – podsjetnik na ljubav”.

  Nagrade za ilustraciju knjige dobili su Sanela Husić-Musabašić, Enida Mulamujić, Nahla Nukić, Nataša Jovanić, Nataša Konjević i Maja Skenderagić za ilustraciju djela “Zlatne bosanske bajle – za velike i male” kao i Dragan Stefanović za ilustraciju džepnih knjiga ”Mala biblioteka“.

  Za najbolji izdavački poduhvat godine izabrani su ”Mladinska knjiga” d.o.o Sarajevo za djelo ”Povelje i pisma stare bosanske države“ stručnog tima u sastavu Esad Kurtović, Dženan Dautović, Lejla Nakaš, Drago Župarić i Ana Lalić.

  Za najbolju promociju djela na sajmu izabrana je “Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH“ za promociju djela ”Šimometar”, autora Šime Ešića i ”Životinje maštaju zar ne?” autora Fahrudina Kučuka.

  Nagradu za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje dobili su Sabina Bakšić i Halid Bulić za djelo ”Pragmatika”.

  U oblasti  nauke: društvene i prirodne nauke nagradu je dobio Safer Grbić za djelo ”Al-Birunijev uvod u hinduizam”.

  Posebno priznanje žirija za samizdat knjige dodijeljeno je Domagoju Margetiću, istraživačkom novinaru za djelo ”Krvave balkanske milijarde”.

  Odlukom Programskog savjeta u sastavu Ibrahim Spahić, predsjednik, Amer Kapo, direktor KJP “Skenderija” Sarajevo, Muris Šehić, direktor TDK ”Šahinpašić”, Salem Alibegović, načelnik Sektora za komercijalne poslove i Amira Bojčić, menadžerica sajma dodijeljena su i specijalna sajamska priznanja.

  Povelju za počasnog gosta 31. Sarajevskog sajma knjiga i 15. Bijenale knjige, dobila je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

  Povelju je dobila i Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, odnosno studenti za likovno oblikovanje prostora ”Bosanske kuće“, ”Vrta knjige   “ i ”Press centra“

  Povelju je dobila i Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo za učešće u ceremoniji svečanog otvaranja sajma  i programa ”Knjiga za ružu” u čast Svjetskog ana knjige i autorskih prava.

  Povelja je dodijeljena i učenicima ”Prve gimnazije” Sarajevo kao učesnicima svečanog otvaranja sajma i programa ”Knjiga za ružu”.

  Povelje su dobili i Izdavačka kuća “Laguna“ iz Beograda za raznovrsnost izdavačke produkcije i kontinuiranu saradnju sa Sarajevskim sajmom knjiga.

  Prethodno je dodijeljeno priznanje za životno djelo Enki Mehmedbašiću, a nagradu je dodijelio Radio M.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  28 − = twenty one