Yoshinori Ohsumi, biolog iz Japana, 2016. godine dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkriće mehanizma autofagije.
U saopćenju za javnost Komiteta Nobelove nagrade navodi se:
„Ohsumijevo otkriće dovelo je do nove paradigme u našem razumijevanju kako ćelija obrađuje svoj sadržaj. Njegova otkrića su otvorila novi način razumijevanja temeljne važnosti autofagije za velik broj fizioloških procesa, kao što su prilagođavanje gladi i odgovor na infekciju.”
Šta je autofagija?
Autofagija je proces korištenja i recikliranja nepotrebnih ili disfunkcionalnih ćelijskih komponenti koje se nakupljaju u ćelijama.
Pojam „autofagija” potječe od dvije grčke riječi i sažeto znači „samo-jedenje”. Autofagija je svojstvena živim organizmima, uključujući i ljudska bića.
Zahvaljujući autofagiji ćelije se rješavaju viška dijelova, a organizam nepotrebnih ćelija.
Post dobar za zdravlje
Japanski stručnjak naučno je obrazložio da je post dobar za zdravlje. Autofagija postaje posebno intenzivna kada je organizam pod stresom, naprimjer, kad se posti. U ovom slučaju ćelije proizvode energiju pomoću unutrašnjih resursa, uključujući i patogene bakterije.
Otkriće dobitnika Nobelove nagrade ukazuje na to da su suzdržavanje od hrane i post zdravi za tijelo i da se tijelo na taj način čisti, što potvrđuje i nagrada Komiteta Nobelove nagrade, piše portal Saff.
Prema Ohsumijevim kolegama, autofagija štiti organizam od prerane senilnosti. Ovaj proces vjerojatno čak i podmlađuje organizme stvaranjem novih ćelija, uklanjanjem neispravnih proteina i oštećenih unutarćelijskih organa od njih, održavajući ih tako u dobrom stanju.