Dječak Dragan i doktor Mustafa iznad rata i smrti

Doktor Mustafa je ranjenog dječaka Dragana odnjegovao, spasio mu život i odnio svojim roditeljima da ga njeguju.

Dragan Bursać (Foto: Facebook / Arhiva)

Piše: Dragan Bursać

Dragan Vasić ima jedanaest godina i leži u lokvi svoje krvi, koja se miješa sa krvlju mrtvih tijela palih poviše njega. Tu, kod Ledićke krivine na poljani, na kojoj je došao kod rodbine, da se skloni od rata. A sad ranjen krvari.

U onom strahu, bunilu i ludilu prolaze mu slike kroz glavu.

Istina u očima ranjenog djeteta

Vidi selo Lediće u koje je došao prije mjesec dana, jer su ga roditelji “sklonili sa Ilidže” O kako su se samo “usrećili”! Gleda dječak kroz onu omorinu, pa vidi pred očima jedinice Armije BiH kako ulaze u Lediće, 5. juna ‘92, nakon što je selo izgranatirano do besvijesti.

Vidi Radeta Miovčića i njegovu rođaku Savku Vasić kako ih kolju vojnici. Vidi njihovu krv na kućnom pragu. Vidi nekakvih pet starica kako kukaju i zapomažu dok im vojnici Armije BiH pucaju u leđa. Vidi Nenada i Maru Vasić, bračni par koji leži ubijen ispred svoje kuće.

I tako, u samrtnom ropcu, dječak Dragan gleda bliskoj prošlosti u lice, prošlosti staroj samo nekoliko dana. I kaže mu se zlo neizrecivo, a tek treba da se prisjeti zla koje se desilo u zadnja dva dana.

Dijete se pravi mrtvo da ga krvnici ne dokusure, ali mu u sjećanje i dalje provaljuju slike. Jedna za drugom, svaka bolnija i strašnija od prethodne.

Vidi, kako bježi od masakra u Ledićima sa još 14 osoba prema Kalinoviku. I to bi moglo biti sedmog ili osmog juna, te krvave 1992. godine. Sjeća se dijete nesreće koja ih je zadesila, jer su smrt pokušali izbjeći.

Pljuvačka vrjednija od vode

Pa se sjeća kako mu je u toj izmaglici i haosu prišao stariji čovjek, otac može da mu bude i zamolio ga da pljune u plastični čep od flaše.

Dječaku je isprva bilo čudno zašto bi pljuvao u čep, ali mu je čovjek objasnio da je to jedini način da njegova beba dobije malo tečnosti. Ovako je histerična i plače i vojnici bi ih mogli otkriti zbog njenog plača, govori pometeni čovjek. Dragan, pokušava spasiti dijete. Pokušava ispustiti pljuvačku niz plastični obod čepa, koja bi spasila život djetetu, ali ne ide. Zapekla se usta, kao pijesak, koji postaje beton. Ne izlazi tečnost. Dijete plače i opet plače… Nastavak teksta ovdje.

Tekst je izvorno objavljen 8. juna.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ fifteen = 25