Dan državnosti BiH u Brčkom: Položeno cvijeće na Spomenik borcima Armije BiH, otkriven spomenik u Gluhakovcu

Foto: Kristian Bilić / Dževad Turčalo

Danas je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Udruženja građana “Stećak” u saradnji sa Koordinacijom boračkih udruženja ARBiH, upriličeno polaganje cvijeća na Spomenik borcima Armije Bosne i Hercegovine u centru Brčkog.

U ovom događaju su učestvovali predstavnici raznih udruženja, građani, kao i subjekti iz političke sfere Brčko distrikta BiH.

Medijima se obratio predsjednik Skupštine BDBiH, Esed Kadrić, objašnjavajući kako su historijske okolnosti dovele do pojave mnogo zla u ovoj zemlji, ali da je ona, zajedno sa svojim narodom, uvijek spremna naći snage da se to stanje popravi.

„Dan državnosti obilježavamo, kao i svake godine, u vjeri da će vrijednosti ZAVNOBiH-a biti nešto što je trajna kategorija, dok postoji ovoga svijeta i vječne države Bosne i Hercegovine u okviru istog, a to je da svi njeni građani, svi njeni narodi su ravnopravni na cijelom njenom teritoriju i da uživaju jednaka prava od svoje države, da je skupa razvijaju i da je ostave novim generacijama koje dolaze, ljepšom i boljom“, objasnio je Kadrić.

BiH je zemlja sva tri naroda

Avdija Banda, predstavnik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH ističe bitnost kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine i zaključaka ZAVNOBiH-a.

„Ti zaključci danas žive za mnoge građane ove države, ali ono što mene u ovom momentu kao državljanina BiH i patriotu čini nesretnim je činjenica da ovaj praznik ne slavimo svi u Bosni i Hercegovini, jer zaključci ZAVNOBiH-a su sasvim jasni i time je BiH i srpska i hrvatska i bošnjačka država i nijedan od naroda koji ovdje žive ne mogu je prisvojiti samo za sebe“, dodao je Banda.

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja Dana državnosti BiH u Brčkom, održano je i svečano otkrivanje Spomenika poginulim borcima, šehidima i civilnim žrtvama rata u Gluhakovcu.

Nakon što je predvodio podne-namaz u džematu Gluhakovac, predsjednik Skupštine Kadrić je otkrio Spomenik i obratio se prisutnim građanima.

Centralna manifestacija je Svečana akademija, koja će se održati u sali Omladinskog centra Brčko distrikt BiH, sa početkom u 18:00 časova.

Ovogodišnji predavač na Svečanoj akademiji je dr. sci. Izet Šabotić, vanredni profesor Univerziteta u Tuzli.

Fotogalerija

Piše: Azra Bijedić
Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− five = three