Dan Armije RBiH: Položeni vijenci i cvijeće u Gornjem Rahiću

[Radiobrcko.ba]

U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) Brčko distrikta, u ponedjeljak su u brčanskoj mjesnoj zajednici Gornji Rahić položeni vijenci i cvijeće na Šehidskom mezarju, povodom obilježavanja 15. aprila – Dan Armije RBiH, javlja Otisak.ba.

Povodom 26. godišnjice Armije, na Centralnom spomen-obilježju u centru Brčkog u nedjelju su položeni vijenci i cvijeće.

Počast šehidima i poginulim borcima odali su članovi porodica, udruženja, političkih stranaka.

“Mi se trebalo sjetiti tih vremena i izvući neku pouku. Pouka je da pokušamo graditi bolji ambijent u državi Bosni i Hercegovini i Brčkom. Ovaj grad nije tijesan za bilo kojeg njegovog stanovnika. U tom duhu, Koordinacija će i dalje raditi. Spremni smo pružiti svaku saradnju i svima ostalima. Moram istaći dobru saradnju sa boračkim organizacijama iz reda druga dva naroda u proteklom periodu”, kazao je u nedjelju u izjavi medijima predstavnik Koordinacije Avdija Banda.

U četvrtak, 19. aprila, u Domu Islahijjeta u Brčkom, bit će predstavljena monografija Drugog korpusa Armije RBiH.

Historijske činjenice

Armija je bila zvanična oružana snaga RBiH za vrijeme rata u ovoj zemlji. Formirana je od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike.

Što se tiče strukturnog uređenja Armije, bila je sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu: Prvi korpus – Sarajevo, Drugi korpus – Tuzla, Treći korpus – Zenica, Četvrti korpus – Mostar, Peti korpus – Bihać, Šesti korpus – Konjic, Sedmi korpus – Travnik.

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb je bio grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa.

Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su odbrana međunarodno priznate RBiH.

Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma definirana je kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme odbrane transformirana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga BiH.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ 73 = eighty