Da li se u Brčkom krši Zakon o veterinarstvu BiH?

  Čini se da su u ovom slučaju, izboru šefa Pododjeljenja za veterinarstvo, vlastodršci ipak pretjerali u bahatosti, ako znamo da su u potpunosti ignorisali inicijativu koju su gradonačelniku i njegovom zamjeniku uputili iz Upravne inspekcije.

  Foto: ebrcko.net

  Vlada Brčko distrikta BiH nedavno je raspisala konkurs kako bi se popunilo upražnjeno radno mjesto, odnosno pozicija šefa Pododjeljenja za veterinarstvo, primamljiva pozicija koja donosi više od 2.000 KM mjesečno, neto, na neodređeno vrijeme.

  Proces izbora je u toku, a za to vrijeme u javnosti se pojavljuje sve više informacija koje ukazuju da je na pomolu još jedna blamaža aktualne vlasti. Navikli smo već odavno da se radna mjesta u Vladi Distrikta tretiraju kao politički plijen vladajućih stranaka, kao što smo navikli i na to da se uslovi konkursa prilagođavaju unaprijed odabranim stranačkim favoritima.

  Zbog ovakvih pojava vodi se nekoliko policijsko-tužilačkih istraga i vjerovatno će ih biti sve više, uprkos činjenici da do sada nisu donijele nikakve rezultate.

  Ipak, čini se da su u ovom slučaju, izboru šefa Pododjeljenja za veterinarstvo, vlastodršci ipak pretjerali u bahatosti, ako znamo da su u potpunosti ignorisali inicijativu koju su gradonačelniku i njegovom zamjeniku uputili iz Upravne inspekcije.

  U navedenoj inicijativi navodi se „da se u oblasti veterinarstva na području Brčko distrikta BiH primjenjuje Zakon o veterinarstvu u Bosni i Hercegovini u kojem su članom 81. propisani uslovi radnog mjesta“, a koji nalažu da šef Veterinarske službe Brčko distrikta BiH može biti službeni veterinar sa položenim stručnim ispitom i odgovarajućim radnim iskustvom.

  Vlada Distrikta je, kako smo naveli, u potpunosti ignorisala inicijativu Upravne inspekcije i raspisala konkurs kojim je omogućeno da šef Pododjeljenja za veterinarstvo bude ekonomista ili inženjer poljoprivrede, što je u suprotnosti sa državnim Zakonom.

  Pred Distriktom su, kada je politika zapošljavanja u pitanju, dva moguća puta: jedan koji podrazumijeva poštivanje Zakona i zapošljavanje koje će uvažavati stručnu osposobljenost i relevantne reference, i drugi koji će forsirati stranačke kadrove i vrlo brzo nas dovesti u situaciju da nam zube popravljaju pravnici, zakone pišu vodoinstalateri, a krave oplođuju ekonomisti. I onda se pitamo zašto mladi i stručni kadrovi odlaze sa ovih prostora. Do nas je.

  Izvorno objavljeno 13. augusta.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  65 ÷ sixty five =