Cullen: Mjere Kosova su protiv pravila i principa CEFTA-e

Rukovodilac jedinice za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji David Cullen izjavio je da se “Nedjeljom CEFTA” završava godišnje predsjedavanje Kosova, ali je uvođenje taksi od 100 posto od strane Kosova na robu iz Srbije i BiH bacilo sijenku na rad CEFTA-e.

Foto: AA

Nepriznavanje Kosova je najveća netarifna barijera u CEFTA-i, izjavio je danas ministar trgovine i industrije Kosova Endrit Shala na otvaranju “Nedjelje CEFTA-e”, koju organizuje Ministarstvo trgovine i industrije Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Shala je podsjetio da Kosovo od 2007. godine primjenjuje sporazum CEFTA, ali da tri zemlje članice CEFTA-e ne priznaju Kosovo, što je velika prepreka ravnopravnom statusu Kosova unutar tog sporazuma. Shala je naveo neke od negativnih uticaja nepriznavanja Kosova.

“Postotak uvoza Evropske unije iz svih zemalja CEFTA-e, izuzev Kosova, je 60 posto, dok je za Kosovo 40 posto. Postotak izvoza u EU za sve zemlje CEFTA-e, izuzev Kosova, je 40 posto, dok je za Kosovo 20 posto. Molim vas, recite kako kosovska ekonomija može biti konkurentna dok njenim tržištem dominiraju proizvodi susjeda koji nisu priznali Kosovo”, kazao je Shala.

On je zapitao i kako da Kosovo bude ravnopravno na evropskom tržištu uz ovakve političke okolnosti, koje blokiraju izvoz sa Kosova. Po njegovim riječima, Kosovo je podiglo pitanje svih prepreka koje ima pred CEFTA-om, ali njeni mehanizmi ništa nisu uspjeli da riješe.

“Nepriznavanje Kosova je najveća netarifna barijera u CEFTA-i i najveća prepreka olakšici transporta”, kazao je Shala, dodavši da vjeruje da će regionalni politički dijalog doprinijeti prevazilaženju postojećih problema.

S druge strane, rukovodilac jedinice za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji David Cullen izjavio je da se ovom “Nedjeljom CEFTA” završava godišnje predsjedavanje Kosova CEFTA-om, ali je uvođenje taksi od 100 posto od strane Kosova na robu iz Srbije i BiH bacilo sijenku na rad CEFTA-e.

Cullen je naglasio da zbog tih okolnosti “Nedjelji CEFTA-e” ne prisustvuju sve strane CEFTA-e i ne mogu se donijeti odluke na Zajedničkoj komisiji CEFTA-e. On je rekao da su posljednje mjere Kosova protiv pravila i principa CEFTA-e, te dodao da je sama CEFTA spremna da pripremi izvještaj o svim trgovinskim žalbama.

“Trgovinski nesporazumi se dešavaju i mi razumijemo da postoje realne barijere s kojima se Kosovo suočava, ali trebaju biti adresirani na adekvatnim forumima što uključuje i CEFTA okvir. Posljednji nesporazum nameće potrebu da CEFTA uvede mjere koje će obezbijediti adekvatno rješenje i mjere koje će zaštititi strane CEFTA-e i mjere koje će adresirati netarifne barijere u cijelom regionu”, kazao je Cullen.

Takođe je rekao da ironično mora reći da, dok su s jedne strane usvojene mjere prema Srbiji i BiH, predsjedavanje Kosova CEFTA-om bilo je uspješno.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

7 ÷ one =