Crnadak: Vlada RS-a vodi entitet u izolaciju

Ministar vanjskih poslova BiH poziva entitetsku vladu da prihvati transportnu zajednicu jugoistočne Evrope.

I Federica Mogherini apelirala je na vlasti BiH da daju suglasnost za pristupanje Transportnoj zajednici [EPA ilustracija]

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je, tokom razgovora s europskim povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom u Trstu, kako je nelogično protivljenje bh. entiteta Republika Srpska potpisivanju Ugovora o transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, prenose agencije.

Crnadak smatra da transportna zajednica ima ogroman značaj za BiH i regiju, te da Bosna i Hercegovina “ne želi da projekti i grant sredstva predviđena za odobravanje budu ugroženi”.

“Ako je transportna zajednica korisna za Srbiju i sve druge zemlje regiona, zašto ne bi bila korisna i za Republiku Srpsku”, upitao je Crnadak.

Stoga je Crnadak još jednom pozvao entitetsku vladu u Banjoj Luci da prihvati transportnu zajednicu jer bi joj njeno odbijanje nanijelo ogromnu financijsku štetu i vodilo Republiku Srpsku u izolaciju.

Crnadak smatra, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH, da je “kompromisno rješenje koje može dovesti do potpisivanja Ugovora, uz usvajanje teksta Ugovora o osnivanju transportne zajednice, da Vijeće ministara BiH usvoji zaključak kojim se definiše da će ministri zaduženi za transport u Vijeću ministara BiH, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije BiH koordinisati i usaglašeno djelovati tokom implementacije Ugovora o Transportnoj zajednici u skladu sa ustavnim nadležnostima”.

Hahn je stajališta da uvjeti koje je postavila entitetska vlada Republike Srpske nisu prihvatljivi za Europsku uniju. Uvjeti se odnose na izmjenu teksta ugovora i na izdavanje garancija po kojima transportna poduzeća neće imati pristup željeznicama u BiH nakon potpisivanja.

Neslaganje Vijeća ministara BiH

Prethodno se oglasilo i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, naglasivši da se ne slaže s prijedlogom Vlade bh. entiteta Republika Srpska po kojem bi stajališta bh. države u okviru transportne zajednice jugoistočne Europe naizmjenično i “po sistemu rotacije” zastupala tri ministarstva – državno i dva entitetska.

Iz tog ministarstva su naveli kako zaključci Vlade Republike Srpske, usvojeni jučer, nisu prihvatljivi Vijeću ministara BiH jer su “procedure već dogovorene sa zemljama zapadnog Balkana, koje su i potpisnice Ugovora o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Europe”.

“Uzimajući u obzir da su odredbe ugovora usaglašene sa svim zemljama potpisnicama […] i zaključak Vlade Republike Srpske kojim se traži pribavljanje garancije da željezničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica ugovora neće moći koristiti, odnosno imati pristup prometnoj infrastrukturi u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ali ni Evropskoj komisiji koja je prethodno definirala odredbe Ugovora”, navedeno je iz ministarstva.

Navode i kako Europska komisija “nije dala saglasnost za zahtjeve koje postavlja Vlada RS i već se izjasnila da ne prihvata promjene u već definiranom Ugovoru o Transportnoj zajednici koji su prihvatile sve zemlje zapadnog Balkana”.

Među ostalim, Vlada Republike Srpske smatra i da je „neophodno pribaviti garanciju da potpisivanjem ugovora željeznička preduzeća koja imaju dozvolu za rad (izdanu od država EU ili država potpisnica ugovora) neće moći koristiti, tj. imati pristup transportnoj infrastrukturi u BiH“.

Nesagledivi gubici

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine naglašava “potpunu opredijeljenost saradnje sa entitetskim ministarstvima u svim segmentima, ali isključivo u okvirima nadležnosti koje su propisane Ustavom Bosne i Hercegovine”.

Ako BiH ostane izvan Ugovora o prometnoj zajednici s Europskom unijom, podsjećaju bh. mediji, gubici će biti nesagledivi jer će Bosna i Hercegovina izgubiti mogućnost za liberalizaciju željezničkog sektora, ali i mogućnost financiranja projekata iz donatorskih izvora i međunarodnih institucija.

Na nedavno održanoj sjednici Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nisu dali suglasnost za potpisivanje ugovora o ulasku BiH u transportnu zajednicu zbog negativnog stava Vlade Republike Srpske.

Prije nekoliko dana i šefica europske diplomacije Federica Mogherini apelirala je na vlasti BiH da daju suglasnost za pristupanje transportnoj zajednici, u okviru koje bi se, osim BiH, trebali naći Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija i Kosovo. No, izostala je suglasnost entiteta Republika Srpska, jer smatraju da BiH nije spremna.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

sixteen − six =