Crnadak: Primjer BiH i Crne Gore je najbolji pokazatelj kakve odnose u regiji treba da imamo

  Crnadak je kao gost Atlantskog saveza Crne Gore govorio o stanju u BiH, ali i odnosima u regiji.

  Foto: AA

  Crna Gora i Bosna i Hercegovina nemaju otvorenih pitanja, saradnja je dobra na svim nivoima i odnosi između dvije države su primjer kakvi treba da budu među susjedima u cijeloj regiji, poručio je danas u Podgorici ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, javlja Anadolu Agency (AA).

  Crnadak je kao gost Atlantskog saveza Crne Gore govorio o stanju u BiH, ali i odnosima u regiji.

  Na sve češće tvrdnje da treba mijenjati Dejtonski sporazum, Crnadak ističe da je vrijeme pokazalo da BiH nema savršen sistem, ali da može da funkcioniše, ako su političari odgovorni.

  “Mi smo sve velike odluke donijeli na ovom ustavnom uređenju. Ne treba nam velika ustavna promjena, već da na postojećim mehanizmima radimo za naš narod”, kazao je Crnadak.

  Dotakao se i inicijative koju je Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenula, a koja se odnosi na promjenu imena Republike Srpske.

  “To je neprijateljski akt za sve u RS. To je dodatno ugrozilo implementaciju izbora, a vlast u Federaciji još nije ni blizu formiranja”, rekao je Crnadak.

  Poručio je i da u BiH jedino postoji konsenzus oko puta u EU.

  “To je nešto u čemu smo svi saglasni, i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Ta dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije mi nismo završili i pojavljuju se neka mišljenja da to treba da sačeka novu vlast. Mislim da je to jako loše, i moja poruka 1. februara na sastanku sa svim ministrima inostranih poslova zemalja EU će biti da ne smije BiH i naš evropski put biti talac formiranja vlasti, jer ko zna koliko to može trajati. Generalna očekivanja su da do kraja godine dobijemo status kandidata. To je važan period kada imate pristup fondovima, otvaraju se brojne mogućnosti”, kazao je Crnadak.

  Na pitanje kako komentariše žestoke reakcije od strane HDZ-a na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda, Crnadak je kazao da kada se prave dogovori, mora se biti vrlo pažljiv.

  “Činjenica je da je Željko Komšić dobio mnogo glasova od Bošnjaka, ali je činjenica da je pobijedio u skladu sa zakonom. HDZ je žestoko reagovao, izašli su sa rečenicom da hrvatskog člana Predsjedništva trebaju da biraju Hrvati. Ja sam za to, ali kako da to obezbijedimo? Jedna situacija koja je začarani krug, iz koje će se teško izaći”, kazao je Crnadak.

  Govoreći o odnosima Crne Gore i BiH, on je poručio da su ti odnosi primjer kako treba da funkcionišu susjedi u regiji.

  “Dobra saradnja na polju policije, na temama borbe protiv kriminala. Došli smo u poziciju da nemamo otvorenih pitanja. Posvećeni smo tome da više raste trgovinska razmjena. Zabilježeno je povećanje broja turista iz BiH u Crnu Goru. Takođe, bio sam prošle sedmice na Jahorini, ima mnogo turista iz Crne Gore. Saradnja je takva kakva treba da bude. Primjer BiH i Crne Gore je najbolji pokazatelj kakve u regiji treba da imamo odnose”, kazao je Crnadak.

  Na pitanje ima li dogovora oko granica sa Srbijom, on je kazao da su dvije države na korak od rješenja.

  “I kvalitativno i kvantitavno je bilo potrebno izvršiti zamjenu zemlje. Blizu smo dogovora, ali kakva je sada atmosfera u BiH, ne vjerujem da će se brzo završiti”, rekao je Crnadak.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 1 = one