Crkva iz petog stoljeća u Siriji bila je inspiracija za gradnju Notre Damea

  - Crkva Qalb Loze u Idlibu spomenik je svjetske baštine koji slovi za inspiraciju za gradnju brojnih srednjovjekovnih crkava u Evropi, uključujući i Notre Dame koja čeka obnovu nakon nedavnog požara

  Foto: AA

  Na krajnjem sjeverozapadu Sirije smješteno je selo Qalb Loze u kojem se nalazi i istoimena crkva iz V stoljeća koja je bila inspiracija za gradnju katedrale Notre Dame u Parizu, kao i brojnih drugih crkava u Evropi iz tog perioda, javlja Anadolu Agency (AA).

  Taj spomenik svjetske baštine u provinciji Idlib ponovo je vraćen u žižu svjetske javnosti u kontekstu najavljene obnove katedrale Notre Dame, koja je u požaru u ponedjeljak oštećena u velikoj mjeri.

  Selo i crkva Qalb Loze smješteni su svega pet kilometara od tursko-sirijske granice u mjestu Harem koje naseljava etnička i vjerska grupa Druzi. Taj lokalitet se nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske baštine pod naslovom “Antička sela na sjeveru Sirije“.

  Crkva je izgrađena u petom stoljeću, a oba tornja i četiri zida i dalje stoje uspravno i prkose vremenu. Objekat je oronuo i potrebna mu je restauracija, ali zahvaljujući blizini turske granice, u aktuelnom sirijskom ratu crkva nije oštećena.

  Sirijski historičar Fayez Kavsari za AA je kazao kako je crkva Qalb Loze jedan od najvažnijih hramova za kršćane na sjeveru Sirije, ali i šire.

  “Crkva se sastoji od tri dijela, a u pravcu juga ima dvoja vrata. Jedna su za muškarce, a druga za žene. Na zapadnoj strani su još jedna vrata sa refefnim i nagnutim gornjim dijelom, a vode u posebnu prostoriju“, kazao je Kavsara.

  Historičar Kavsara tvrdi da su kršćani i arhitekti iz 11. i 12. stoljeća vidjelu tu crkvu i da im je bila inspiracija za podizanje crkava širom Evrope.

  “U Evropi je uslijedio period gotičke gradnje, a glavna inspiracija je bila upravo crkva iz Idliba. To je u svojoj knjizi potvrdio i francuski istraživač Melchoir de Vogue, koji je Siriju posjetio 1862. godine. Pogledom na prednji dio Notre Dame, jasna je sličnost sa crkvom Qalb Loze. De Vogue je u dva toma knjige iz 1965. godine opisao historijska djela u Siriji. Ja sam tu knjigu preveo na arapski. U njoj je bilo 150 fotografija, a na sedam njih je bila crkva Qalb Loze“, kazao je Kavsara.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty five − 64 =