Čović tvrdi da se država BiH ne protivi gradnji Pelješkog mosta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kažu da je Pelješki most važan projekt, kako za Hrvatsku, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Dragan Čović i Kolinda Grabar-Kitarović smatraju da Izborni zakon BiH treba izmijeniti do kraja 2017. godine [N1]

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u ponedjeljak je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prenio stav po kojem Bosna i Hercegovina službeno ne postavlja nikakve prepreke u gradnji Pelješkog mosta, pojašnjavajući kako su sve drugo lična mišljenja, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom njegovog susreta s hrvatskom predsjednicom u Zagrebu.

“Nema nikakvih formalno-pravnih zapreka, niti smetnji za nastavak projekta [Pelješkog mosta]”, navodi se u saopćenju, uz konstataciju kako se na “individualna stajališta i reagiranja pojedinih dužnosnika u Bosni i Hercegovini ne može utjecati”.

Čovićeva ocjena je kako u Bosni i Hercegovini određene političke snage koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opće izbore 2018. godine.

Traže izmjenu Izbornog zakona BiH

“Zbog toga se namjerno projiciraju problemi u međudržavnim odnosima s Republikom Hrvatskom tamo gdje oni objektivno ne postoje. Istina je da mostovi povezuju, a ne razdvajaju, i da će od izgradnje Pelješkog mosta obje zemlje imati koristi, osobito lokalna zajednica u općini Neum, koja će nakon njegove izgradnje mnogo normalnije moći funkcionirati u vrijeme ljetne sezone”, piše u saopćenju.

Istaknuto je kako su se Čović i Grabar-Kitarović saglasili da je Pelješki most važan projekt – kako za Hrvatsku, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

“Riječ je projektu razmjera i značaja kojeg treba pozdraviti i koji je u interesu svih. Pri tom je važno naglasiti da Republika Hrvatska most gradi isključivo na svojem teritoriju, ni na koji način ne dovodeći Bosnu i Hercegovinu u izolaciju. Naprotiv, njegova izgradnja donosi nove prilike, posebice za unapređenje turističkih potencijala općine Neum”, navodi se u saopćenju.

Navedeno je kako Grabar-Kitarović i Čović smatraju da su od ključnog značaja za demokratsku stabilnost Bosne i Hercegovine izmjene njenog Izbornog zakona, odnosno onih odredbi koje se odnose na izbor zastupnika u Domu naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, a koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio nevažećim.

Čović i Grabar-Kitarović smatraju kako bi neprovođenje ove odluke direktno ugrozila načela Dejtonskoga sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine te proizvela dalje ozbiljne reperkusije po neravnopravan položaj Hrvata Bosni i Hercegovini, na što su dužni reagirati i Bosna i Hercegovina, i Hrvatska.

Stoga, smatraju oni, Izborni zakon Bosne i Hercegovine treba izmijeniti do kraja 2017. godine.

Grabar-Kitarović je potvrdila skoru posjetu Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

Izetbegović traži medijaciju EU-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ranije je, na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Larsom-Gunnarom Wigenmarkom, zatražio da EU posreduje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kako bi se našlo rješenje za gradnju Pelješkog mosta.

Izetbegović je “iskazao očekivanje da će institucije EU-a u što skorijem roku pristupiti medijaciji između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kako bi se ovo pitanje riješilo dogovorom, u interesu obje države, ali i same Evropske unije”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je tokom posjete Bosni i Hercegovini prije nekoliko dana kako će Hrvatska graditi Pelješki most na svojoj teritoriji, odbacujući tako mogućnost odgode tog projekta, na čemu insistiraju pojedini bošnjački politički čelnici, povezujući to pitanje s razgraničenjem dviju država na moru i slobodnog izlaska na otvoreno more.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

eleven − four =