Članovi Predsjedništva BiH primili ministre vanjskih poslova zemalja Beneluksa

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić iskazali dobrodošlicu zamjeniku premijera i ministru vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didieru Reyndersu, ministru vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luxembourga Jeanu Asselbornu i ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Stefu Bloku, koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

  [AA]

  Članovi Predsjedništva BiH primili su danas ministre vanjskih poslova Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourga i Kraljevine Holandije, javlja Anadolu Agency (AA).

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić su iskazali dobrodošlicu zamjeniku premijera i ministru vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didieru Reyndersu, ministru vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luxembourga Jeanu Asselbornu i ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Stefu Bloku, koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

  Ministri vanjskih poslova Belgije, Luxembourga i Holandije Reynders, Asselborn i Blok su izrazili zadovoljstvo što dolaze u Bosnu i Hercegovinu u dvojakom svojstvu, kao predstavnici Beneluksa i kao predstavnici zemalja Evropske unije. Izrazili su podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i njenom reformskom putu. U tom kontekstu, iskazana je važnost nastavka reformskog procesa, jačanja vladavine prava te borbi protiv kriminala i korupcije.

  Ovom prilikom iskazana je važnost usvajanja Strategije Evropske unije „Kredibilna perspektiva proširenja i pojačan angažman Evropske unije na Zapadnom Balkanu“, kao i Deklaracije sa Summita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, koje su potvrdile evropsku perspektivu zemalja regije.

  „Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i očekivanje da će se ona nastaviti i u budućnosti. Ponovljena je opredijeljenost za provođenja neophodnih aktivnosti i reformi s ciljem poboljšanja života građana i približavanja zemlje Evropskoj uniji. U svjetlu toga, naglašen je značaj i samog procesa pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije u kontekstu njegovog uticaja na unapređenje koordinacije institucija u BiH“, navodi se u saopćenju iz Kabineta Predsjedništva BiH.

  U ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik Dejan Vanjek.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = one