Čelnik Vojnog vijeća Sudana Burhan: Al-Bashir i sve važne figure režima su u zatvoru

  - U rezidenciji svrgnutog sudanskog predsjednika Al-Bashira pronađeno sedam miliona eura, 350.000 dolara i nekoliko milijardi sudanskih funti u gotovini

  Foto: AA / Arhiv

  Predsjednik Vojnog vijeća Sudana Abdelfattah Burhan izjavio je kako se svrgnuti predsjednik te države Omar al-Bashir i drugi visoki zvaničnici njegovog režima nalaze iza zatvorskih rešetaka, javlja Anadolu Agency (AA).

  “Važni zvaničnici i komandanti bivšeg režima, uključujući i Al-Bashira, su svi u zatvoru, a njihova sva imovina je zaplijenjena“, kazao je Burhan o braćanju javnosti posredstvom državne televizije te afričke zemlje.

  Burhan je kazao da je u rezidenciji svrgnutog Al-Bashira pronađeno sedam miliona eura, 350.000 dolara i nekoliko milijardi sudanskih funti u gotovini.

  Dodao je da će sudanska vlast pokrenuti proces da se i sredstva čelnika bivšeg režima iz inozemnih banaka vrate u Khartoum.

  Ističući kako privremenu vlast u Sudanu obnaša Vojno vijeće, Burhan je kazao da trenutno u Sudanu nema političkih zatvorenika, a da će proces tranzicije vlasti na civilnu vladu ubrzati konstruktivan rad političkih grupa.

  “Mi na vlast nismo došli vojnim udarom, već narodnom revolucijom. Nemamo namjeru ostati na vlasti. Vlast ćemo civilnoj vladi predati onoliko brzo koliko brzo političke grupe dođu do konsenzusa“, kazao je Burhan.

  Naglasivši kako se korupcija duboko ukorijenila u državni aparat i kako će za reformu držanih institucija trebati duži period, Burhan je kazao kako bi tehnokratska vlada bila najbolja opcija za Sudan.

  Sudanska vojska, nedavno je, nakon višemjesečnih protesta, svrgnula predsjednika Omara al-Bashara, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

  Vojska je također, osnovala Vojno vijeće koje će upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine. Na čelo vijeća prvobitno je imenovan ministar odbrane Ahmed Awad Ibn Avf koji je dan kasnije podnio ostavku, a umjesto njega je imenovan general pukovnik Abdelfattah Burhan.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × = 10