Čavić o ostavci revizora: Režim u RS-u čini sve da ostane na vlasti

Narodna skupština RS-a odlučit će da li će Duško Šnjegota ostati glavni revizor.

Duško Šnjegota je u četvrtak bio na sastanku u Palati predsjednika RS-a u Banjoj Luci, piše Fena [Fena]

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da je potpuno jasno da je glavni revizor bh. entiteta Republika Srpska Duško Šnjegota pod pritiskom podnio ostavku, jer ne odustaje od svojih nalaza u vezi sa stanjem u budžetu, te kako bi o tome se otvorila rasprava u Narodnoj skupštini RS-a.

Istakao je da ostavka Šnjegote, za koju smatra da je pogrešan potez, mora biti razmatrana na sjednici Narodne skupštine RS-a te da će opozicija tražiti da se to pitanje uvrsti na dnevni red naredne sjednice 13. septembra, javlja Fena.

“Šnjegota mi je rekao da je razgovarao s predsjednikom RS-a i premijerkom i da je nakon toga uslijedila ostavka. Mislim da je napravio pogrešan potez i završio je što od njega zahtijeva režimska grupacija, koja ne želi nikakvu objektivnost, niti primjenu profesionalnih standarda u utvrđivanju revizorskih izvještaja, već da se revizorski izvještaji rukovode njihovim političkim standardima – da sve što drugi rade nije dobro, a što oni rade je dobro”, ustvrdio je Čavić.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je ovo ukidanje posljednje nezavisne institucije u RS-u za poslove javne kontrole, Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a.

“Ovo je RS pretvorilo u državu u kojoj vlada režim koji je spreman da preduzme sve da ostane na vlasti. Oni koji su Šnjegotu nagovorili da se kandiduje za glavnog revizora, jer je prije toga bio pomoćnik ministra finansija RS-a, uspjeli su u ova dva dana da ga nagovore i da da ostavku”, ustvrdio je lider NDP-a.

Kazao je da insistira na brzom sastanku ključnih ljudi stranaka opozicije u naredna tri dana, kako bi se definirao odnos prema političkom ambijentu u RS-u „koji je u funkciji kampanje života ili smrti za režim i njihovog čelnika Milorada Dodika“.

Optužio je vlast u RS-u da uništava taj bh. entitet kako bi ostala na vlasti.

Šnjegota je podnio ostavku, odnosno stavio na raspolaganje svoj mandat, u skladu s Zakonom o reviziji.

To je učinio i njegov zamjenik Darko Pejić.

Nakon što su stavili mandat na raspolaganje, o njihov daljoj sudbini na ovim funkcijama odlučit će Narodna skupština RS-a.

Nezvanično, Šnjegota je u četvrtak bio na sastanku u Palati predsjednika RS-a u Banjoj Luci, piše Fena.

Dodik najavio smjenu

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nedavno najavio smjenu glavnog revizora RS-a, koga je optužio da pokušava raznim tendencioznim informacijama uvesti javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidirani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016. godine, u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS-a iznosio najmanje 175,6 miliona konvertibilnih maraka (oko 88 miliona eura).

Prema izvještaju, budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM (oko 59 miliona eura) veće obaveze od raspoloživih sredstava, što vlast u RS-u osporava.

Šnjegota je izjavio da je podnio ostavku „isključivo iz ličnih, profesionalnih i moralnih razloga”.

Stručan, profesionalan i akademski rad

To je uradio, kako je dodao, zbog aktulenih dešavanja u vezi s radom i funkcioniranjem Glavne službe za reviziju, a posebno nakon objavljivanja izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a za 2016 godinu te procjene da bi u narednom periodu moglo doći, kako je navedeno, do ozbiljnog ugrožavanja temeljnih principa na kojima se zasniva funkcioniranje službe, kao vrhovne revizorske institucije u RS-u, posebno principa njene nezavisnosti i slobode od bilo kakvog političkog uplitanja.

Podnio je ostavku, prije svega, na osnovu procjene i promišljanja da, kao čovjek, koji je čitav svoj dosadašnji radni vijek proveo baveći se isključivo stručnim, profesionalnim i akademskim radom u oblasti računovodstva i revizije, neće biti u mogućnosti adekvatno odgovoriti na sve izazove pred kojima će se Glavna služba za reviziju neminovno suočiti u narednom periodu, osim, ukoliko se rasprava o njenom radu i funkcioniranju ne vrati u institucije sistema, prije svega u Narodnu skupštinu RS-a.

„Duboko sam uvjeren da ovakvom odlukom stvaram realan prostor da se o svim bitnim pitanjima, vezanim za buduće djelovanje Glavne službe za reviziju, pa i o pitanju personalnog rješenja na poziciji glavnog revizora, raspravlja na najbolji mogući način, u skladu s relevantnom zakonskom regulativom i profesionalnim računovodstvenim i revizorskim standardima“, naveo je, između ostalog, Šnjegota.

Pozvao je entitetski parlament da, u svakoj mogućoj varijanti, raspleta aktuelnih događanja u narednom periodu, na prvo mjesto stavi potrebu da se očuvaju profesionalni ugled i dignitet koje je Glavna službe za reviziju stekla kroz dugogodišnje profesionalno djelovanje, ne samo u RS-u, već i na mnogo širem regionalnom i međunarodnom planu.

Služba važnija od revizora

“U tom smislu, Glavna služba za reviziju je svakako važnija od bilo kog glavnog revizora te je neophodno osigurati sve pretpostavke za njeno nesmetano funkcionisanje u narednom periodu u kontinuitetu, u skladu s zakonom o profesionalnim revizorskim standardima”, zaključio je Šnjegota u dopisu dostavljenom Narodnoj skupštini RS-a, koja po zakonu imenuje ili razrješava glavnog revizora.

Ostavku je podnio i njegov zamjenik, a obrazložio je novonastalom situacijom, u kojoj se Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a kao institucija sve više koristi u dnevnopolitičke svrhe, gdje nema konstruktivne rasprave o nalazima i izvještajima.

I Pejić je istakao da se na ovaj potez odlučio isključivo iz ličnih, profesionalnih i moralnih razloga.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× nine = eighty one