Burno u Brčkom: Novcem za modernizaciju luke pripremaju zemljište tajkunima?

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić u razgovoru za Faktor navodi da Bošnjaci nisu protiv revitalizacije Luke Brčko, ali da su uz taj projekat koji je nominiran EBRD-u "prikačeni i projekti koji odgovaraju određenim interesnim grupama u Brčkom".

Luka Brčko [Otisak.ba/Arhiva]

Kredit od 10 miliona eura koji Brčko distrikt (BD) BiH namjerava uzeti od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) postao je upitan nakon što su bošnjački članovi u srijedu napustili sjednicu Vlade BD-a.

Bošnjački ministri su saopćili do sada nepoznatu informaciju, a to je da će svega 10 posto sredstava po projektu biti utrošeno za revitalizaciju Luke Brčko, a ostatak iznosa će biti potrošen na izmiještanje željezničkog kolosijeka iz centra grada čime se navodno planira olakšati pristup luci.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić u razgovoru za Faktor navodi da Bošnjaci nisu protiv revitalizacije Luke Brčko, ali da su uz taj projekat koji je nominiran EBRD-u “prikačeni i projekti koji odgovaraju određenim interesnim grupama u Brčkom”.

Osloboditi zemljište za zgrade

– Cilj je izgleda da se oslobodi gradsko zemljište od postojećih prijeratnih kružnih tokova i nekih pruga koje nisu u funkciji tako da pojedinici u Brčkom dođu do dobrog građevinskog zemljišta u centralnoj gradskoj zoni. To nije bio smisao i cilj modernizacije luke – kazao je Kadrić.

Foto: Arhiva

Ističe da u Brčkom ima mnogo važnijih projekata za koje se treba zadužiti poput regulisanja vodosnabdijevanja, modernizacije vodovodne mreže i zbrinjavanja otpadnih voda, izgradnje gradske dvorane, stadiona, uređenja pojedinih izletišta te niz drugih građanima korisnih stvari.

– Bojim se da je na ovaj način obmanuta i država i Vijeće ministara BiH jer je Luka Brčko nominirana kao nosilac projekta, a cijeli se projekat Luke tiče 10 posto. Ja sam predlagao da izmijenimo prostorno plansku dokumentaciju pa da se izgradi gradski park na mjestu izmještenih šina, ali je to odbijeno – pojašnjava Kadrić.

Prema njegovom mišljenju, sporne su i same procedure na osnovu kojih je Brčko distrikt aplicirao na kredit kod EBRD-a.

– Prvo je Skupština Brčko distrikta trebala dati saglasnost na visinu zaduženja, a ovako je sve završeno i sad mi samo treba da odobrimo to što je zamišljeno. Ovakva procedura nije ispravna jer se za slične stvari u prošlosti drugačije radilo – pojašnjava Kadrić.

Povodom poteza bošnjačkih članova Vlade Brčko distrikta oglasio se i gradonačelnik Siniša Milić iz SNSD-a koji je kazao da su “Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamenta BiH već dali saglasnost na Ugovor o zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj za ovaj Projekt, te naglasio da je neozbiljno, radi kredibiliteta institucija Brčko distrikta BiH, da se dalje odlaže očitovanje o ovoj tački dnevnoga reda”.

On je dodao da rokovi po ovom ugovoru, za koji se Bosna i Hercegovina već očitovala, teku te da je za kraj juna ove godine predviđeno da ministri Evropske unije razmotre i ovaj ugovor i očituju se o dotacijskim sredstvima u iznosu od tri miliona eura po ovom Projektu, što neće biti moguće ako institucije Brčko distrikta ne donesu odluku.

Bračni par Gudeljević

Sam proces nominacije projekta modernizacije Luke Brčko za kredit kod EBRD-a prožet je kontroverzama. Tako je u januaru 2017. Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH kaznila Ankicu Gudeljević, savjetnicu HDZ-ovog zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića.

Za Ankicu Gudeljević je provjerama utvrđeno da je prekršila Zakon o sukobu interesa jer je od 20. aprila 2015. do 13. decembra 2016. bila u sukobu interesa s obzirom na to da je njen suprug u tom periodu bio direktor Javnog preduzeća Luke Brčko. Gudeljević je izrečena kazna obustave deset posto neto plaće za tri mjeseca, a za minimalnu sankciju Komisija se odlučila jer je u toku postupka njen suprug Pero Gudeljević podnio ostavku, čime je otklonjen sukob interesa.

Za ovaj sukob interesa Pero Gudeljević, inače blizak HDZ-u BiH, nagrađen je novom pozicijom i sada je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

ninety − eighty =