Bulčević: Volio bih da pokažemo da možemo biti primjer u BiH i regiji

Nakon sastanka članova brčanske Vlade sa delegacijom iz Turske koju čine predstavnici Upravnog odbora Privredne zone Kayserija.

Damir Bulčević [Otisak.ba]

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Damir Bulčević kazao je u ponedjeljak u izjavi za medije, nakon sastanka članova brčanske Vlade sa delegacijom iz Turske koju čine predstavnici Upravnog odbora Privredne zone Kayserija, da bi volio “da pokažemo da možemo biti primjer u BiH i regiji”, javlja Otisak.ba.

Poslovni kontakti sa Privrednom zonom Kayseri započeli su na prvom brčanskom Biznis forumu.

Bulčević, koji je boravio u zvaničnoj posjeti ovoj industrijskoj zoni, jednoj od najvećih u Turskoj, istakao je da zapošljavaju oko 70.000 ljudi te da na njihovom prostoru egzistira oko 1.200 fabrika.

„Odlučili su da svoje kapacitete prošire na cijeli svijet i izgrade dva ekspo centra, jedan u Dubaiju a drugi u Brčkom. Pored toga, tu su i određene investicije kada je u pitanju prikupljanje i prerada plastike jer u cijeloj BiH niko se time ne bavi, investicija proizvodnje madraca i filca za madrace. Ukoliko bi došlo do realizacije projekata, u Brčkom bi bilo zaposleno oko 200 ljudi. Volio bih da pokažemo da možemo biti primjer u BiH i regiji“, zaključio je Bulčević.

Ekspo centar na području Arizone

Tahir Nursacan, predsjednik Upravnog odbora Privredne zone Kayseri, naveo je da je delegacija iz ovog grada u martu posjetila Dubai gdje planiraju da otvore ekspo centar.

„Druga regija gdje planiramo otvoriti sličan ekspo centar je Brčko, na području Arizone. Radimo i projekat za reciklažu i još dva projekta: projekat solarne energije i vjetrenjača. To su projekti koji traže tehnički rad i ukoliko prevaziđemo sve poteškoće sve ove investicije bismo preusmjerili ovdje. Želimo prenijeti naše iskustvo i donijeti nova zaposlenja u ovaj grad“, dodao je Nursacan.

„Brčko je otvorena sredina koja želi da privuče što veći broj investicija, ali ono što je jako bitno je da bilo kakva ulaganja u Brčko distrikt BiH i pokretanje privrednih aktivnosti mora da bude sinhronizovano i s našom privrednom komorom s većim angažmanom Odjeljenja za privredu jer cilj svih budućih aktivnosti ne može da se odvija na štetu onih koji trenutno egzistiraju i rade u našem gradu“, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

On je dao podršku nastojanjima za investiranje, ali uz poštovanje zakonskih i statutarnih procedura Distrikta i najavio u narednim danima sastanak s privrednicima u Srbiji s ciljem podsticanja ulaganja.

Sastanak članova brčanske Vlade sa delegacijom iz Turske [Otisak.ba]

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ five = two