Bukvički plato: Potvrđena još jedna optužnica za ratne zločine iz septembra 1992. godine

Foto: Otisak.ba - Arhiva

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Halkića zbog sumnje da je u septembru 1992. g., u toku vojne akcije na bukvičkom platou, izvršio zlostavljanje i ubistvo civila, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima.

Senad Halkić, rođen 1968.g. u Podgredini, kod Cazina, optužen je da je kao komandir izviđačko-diverzantskog voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s više pripadnika te formacije, fizički zlostavljao V.V., dok su V.Đ. i njegov maloljetni sin S.Đ. lišeni života paljbom iz automatskog naoružanja – navodi se u optužnici.

Halkić je optužen je da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme  oružanog sukoba nanosio povrede tjelesnog integriteta i izvršio ubistvo civila čime bi počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (iz člana 142 Krivičnog zakona SFRJ). Postupajući u fazi prethodnog saslušanja  Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− one = seven