Britanija donirala IT opremu za pet agencija za provedbu zakona u BiH

Oprema dodijeljena putem ovog projekta namijenjena je za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Graničnu policiju BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike srpske, Federalnu upravu policije i Policiju Brčko distrikta BiH.

Foto: Britanska ambasada

Novinar: Adis Mujdanović

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field dodijelio je danas set IT opreme za pet institucija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, u okviru četverogodišnjeg projekta podrške kojim Ujedinjeno Kraljevstvo nastoji pomoći unapređenje policijskih struktura u BiH.

Oprema uključuje hardware i software komponente koje će podržati izgradnju standardizirane platforme za unošenje i analizu krim-obavještajnih podataka, u cilju efikasnog rješavanja istraga, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.

Oprema dodijeljena putem ovog projekta namijenjena je za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Graničnu policiju BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike srpske, Federalnu upravu policije i Policiju Brčko distrikta BiH.

Projekat ima za cilj da pomogne policijskim institucijama da implementiraju model rada policije zasnovan na krim-obavještajnim saznanjima, što bi im trebalo pomoći u rješavanju teških krivičnih dijela, uključujući dijela organiziranog kriminala i terorizma.

Projekat obuhvata pružanje obuke i mentorski rad kojim se jačaju kapaciteti ovih institucija, institucionalnu podršku i nabavku opreme, a sve uz podršku policijskih eksperata iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon primopredaje opreme, ambasador Field je rekao:

„Pružanje podrške policijskim institucijama u BiH u cilju stvaranja sigurnog okruženja za sve građane, predstavlja prioritet za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ova oprema i drugi vidovi podrške koju pružamo u okviru projekta ’Rad policije zasnovan na krim-obavještajnim saznanjima’ ima za cilj da pomogne policijskim institucijama da rade zajedno na prevenciji, istragama i procesuiranju kriminala na brz i adekvatan način, te na osnovu tačnih i kvalitetno analiziranih podataka. Projekat je dio šireg programa podrške koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža u oblasti vladavine prava u BiH, a koji uključuje i rad sa sudovima i tužilaštvima.“

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seven × = fourteen