Brisel: BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a

  Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku zemljama opredijeljenim za članstvo u NATO-u.

  Foto: AA

  Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na današnjem sastanku u Briselu odobrili su prvi Godišnji nacionalni program BiH čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

  Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku zemljama opredijeljenim za članstvo u NATO-u.

  Stoltenberg: Sad je na BiH da odluči 

  Ministri su izrazili spremnost da prihvate Akcioni plan Bosne i Hercegovine za članstvo u Alijansi, što uključuje političke, ekonomske i odbrambene reforme koje će pripremiti zemlju za članstvo, rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

  On je izrazio je podršku putu BiH ka euroatlantskim integracijama. Izjavio je da su sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja za NATO.

  “Sad je na BiH da napravi sljedeći korak i odluči da li će prihvatiti ponudu”, rekao je Stoltenberg.

  Čović pozdravio odluku

  Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović je putem društvenih mreža pozdravio odluku saveznika nakon današnjeg sastanka u Briselu.

  “Želim iskazati zadovoljstvo i pozdraviti odluku saveznika nakon današnjeg ministarskog sastanka NATO-a u gdje je BiH pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji državni program”, poručio je Čović na svom Twitter profilu.

  Džaferović: Odluka predstavlja značajan iskorak 

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a.

  “Ova odluka predstavlja veoma značajan iskorak u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koji je jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva naše zemlje”, rekao je Džaferović.

  Smatra da je provedba godišnjih nacionalnih programa u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno u skladu sa svim ranije donešenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovina.

  Stoga od institucija BiH očekuje da u saradnji sa NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na optočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa.

  Zvizdić: Najkrupniji korak ka integracijama u NATO

  Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ocijenio je da aktivacija MAP-a predstavlja jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO savez i izuzetan poticaj za nastavak reformskih procesa.

  “Bosna i Hercegovina je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi svoj prvi godišnji program čime je aktiviran MAP”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

  Iz Vijeća ministara BiH navode da je Zvizdić naglasio da je aktivacija MAP-a pitanje stabilnosti koja vodi ka sigurnosti, novim investicijama i ekonomskom prosperitetu BiH.

  “Od sada ćemo se, osim pitanjima odbrane i sigurnosti, značajnije baviti i brojnim drugim oblastima iz sfere politike, ekonomije i vladavine prava. Umjesto igrokaza o zastavama kojima svjedočimo proteklih dana, mislim da je jako važno da se posvetimo ključnim životnim pitanjima”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH i dodao:

  “Ekonomski prosperitet vodi ka otvaranju novih radnih mjesta i zadržavanju mladih, sposobnih i obrazovanih. Zbog toga je aktivacija MAP-a izuzetno važna, godišnji program i nastavak aktivnosti koje su vezane za NATO integracije.”

  Dalje je istakao kako očekuje da će se buduća koalicija na državnom nivou bazirati na nastavak provođenja prioriteta koji su važni za BiH, a to su EU integracije, ekonomski razvoj i aktivnosti na putu BiH ka članstvu u NATO.

  Zahvalio je članicama NATO saveza koje su prepoznale napore BiH na putu ka NATO integracijama, kao i Predsjedništvu BiH u svim ranijim sazivima koji su uložili napor na donošenju potrebnih odluka i na usvajanju plana odbrane i modernizacije Oružanih snaga. Također, zahvalio je Vijeću ministara BiH, posebno Ministarstvu odbrane i svim članovima OSBiH na aktivnostima koje su rezultirale uknjižbom vojne imovine.

  Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktrivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a”.

  U junu 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP).

  U Strategiji vanjske politike BiH koju je Predsjedništvo BiH usvojilo u martu 2018. godine navodi se:

  “Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.”

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy three − = sixty five