Brezik, Kalesija: Bez puta i mosta preko rijeke

Bez puta i mosta preko rijeke svakodnevno prijeći, veliki je izazov i potpuno nezamislivo. U Breziku, u opštini Kalesija, to je svakodnevna pojava.

Nekolicina stanovnika, među kojima i djeca, svaki dan prelaze na drugu stranu planinske rječice Tavne.

Sve je počelo 1999. godine, kada su tadašnje lokalne vlasti i strani donatori mašinama prokrčili i napravili put i most jednim dijelom kroz privatni posjed.

Vođeni informacijom da se pravcem prolazilo prije rata, zanemarili su činjenicu da bi to u budućnosti moglo imati negativne posljedice po stanovništvo.

Tadašnji vlasnici posjeda složili su se da se napravi put i most, da bi se nekoliko godina kasnije pokajali. Od tada, nekoliko puta slučaj je dobio sudski epilog, prvo na Opštinskom sudu u Kalesiji, a zatim i na Kantonalnom u Tuzli.

Stanovnici kažu da dvadeset godina traje ljudska i pravna bitka kako bi imali put i most dostojan ljudskog bića.

Prijeći rijeku za njih je prava noćna mora. I dok niko ne brine kako će doći do svojih kuća i imanja posebno za vrijeme kada voda nabuja za vrijeme obilnih kiša i otapanja snijega, oni su odlučili da obavijeste javnost o nepravdi koja ih prati godinama.

“Imam unuke koji kada žele doći do svoje babe, djeda i strica, mi strahujemo svaki put kada dolaze. Čekamo ih i prenosimo na drugu stranu. Još to možemo, ali kada rijeka nabuja, niko ne može prijeći.” – kaže mještanka Milka Dukić.

Milka kaže da ne postoji drugi most ni put kojim bi prešli na drugu stranu.

“Nemamo put, a ni most. Kako da pređemo na drugu stranu, kako da dođemo do svojih kuća? Ne znamo šta da radimo, mi sami nemamo rješenje za ovaj problem. Oni koji su doveli do ove situacije trebalo bi da nađu rješenje.” – kaže Milka.

Prije nekoliko dana preoran je put, a most je u potpunosti uništen, tako da niko ne može prijeći rijeku Tavnu.

Osim humanitarne organizacije “Intersos” i tadašnjih vlasti, koje su napravile put i uložile sredstva, i mještani su popravljali put jer drugoga adekvatnog nisu imali.

“Uložio sam sopstvena sredstva i nasuo put, popravio most, nekoliko puta. Međutim, oni su preorali sve i čak uništili most, što nisu smjeli uraditi.” – tvrdi Milosav Pajić, čija kuća se nalazi na drugoj strani rijeke.

Kaže, zbog posla i školovanja djeteta, preselili su se nekoliko kilometara dalje, ali dolaze na svoje imanje svakodnevno gdje živi njegov brat.

“Moj brat živi tu i mi dolazimo svakodnevno, obrađujemo imanje. Ne znam kako ćemo se ponašati ukoliko nekome bude trebala ljekarska pomoć, jer ni mi zdravi ne možemo na drugu stranu.” – kaže on i dodaje da je ogorčen nemarom institucija.

Zadnja presuda kaže da vlasnici mogu da zatvore kapiju ranije napravljenu i stave katanac. Osim toga, navedeno je da Pajić i ostali moraju platiti sudske troškove tužitelju. Međutim, nigdje se ne spominje da mogu srušiti i most koji je napravljen u vodotoku koji je javno dobro.

U proteklih mjesec i po, brojni su apeli i dopisi upućeni institucijama, međutim nema nikakve reakcije. Stanovnici tvrde da nemaju načina da naprave put ni most, te da je neophodno da se institucije uključe.

Težak život stanovnika dodatno otežava i ova situacija jer je proizvela razočarenje kod onih koji su pomišljali da se vrate.

Brezik je selo u istočnom dijelu opštine Kalesije, koje je 1991. godine imalo nekoliko stotina stanovnika, a danas svega tridesetak, uglavnom starije životne dobi.

Mjesto su davne 2002. godine posjetili članovi Predsjedništva BiH, Jozo Križanović, Beriz Belkić i Živko Radišić i od tada niko nije posjetio Brezik.

Prije nekoliko godina asfaltiran je put do centra sela i više nije bilo nikakvih radova na infrastrukturi kako bi se poboljšali uslovi života u ovom podmajevičkom selu.

Autor: Boro Dukić
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

84 ÷ twenty one =