DF BRČKO: DODIK IZNOSI NEISTINE O STATUSU DISTRIKTA

E-mail Ispis PDF
demokratska-fronta-n copy_copyOpćinska organizacija Demokratske fronte Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je uputila saopćenje za javnost u kojem najoštrije osuđuje, kako naglašava, javnu podršku nestatutarnoj proslavi 9. januara od strane Vlade Brčko distrikta BiH na čelu sa gradonačelnikom Sinišom Milićem.

Iz DF-a smatraju da je skraćivanjem radnog vremena u ponedjeljak, 9. januara, i jučerašnjom "nestatutarnom proslavom Dana Republike Srpske na teritoriji Brčko distrikta BiH Vlada Brčko distrikta prekršila Ustav Bosne i Hercegovine i Statut Brčko distrikta BiH".

"Gradonačelnik, javno istupajući i podržavajući praznik koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, pokazao je da ima namjeru raditi suprotno interesima Brčko distrikta BiH, za račun Republike Srpske, SNSD-a i rušilačke politike stranačkog lidera Milorada Dodika. Indikativno je da niko iz vladajuće većine ne osuđuje ovakvu samovolju Gradonačelnika, čime se pokazuje da postoje prećutni dogovori, da svako radi šta hoće, bez obzira da li je to u suprotnosti sa Statutom Brčko distrikta BiH, kao i da li narušava ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Ništa ne treba da nas čudi, jer ovo predstavlja kontinuitet neprimjerenog ponašanja Gradonačelnika Brčkog. Podsjetićemo vas da je i prethodni gradonačelnik Anto Domić otišao na doček haškog osuđenika Darija Kordića, bez ikakvih posljedica, time dajući u ime Brčkog podršku njegovim djelima za koja je osuđen", navedeno je u saopćenju.

Iz DF-a se pitaju - da li će na račun poreskih obveznika biti skraćeno radno vrijeme za 10. april (dan NDH )? Konstatiraju da, poslije svega, nije nemoguće.

"Dodik iznosi neistine o statusu Brčko distrikta"

U saopćenju se dalje navodi da je proslava Dana Republike Srpske unutrašnja stvar Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te da taj problem treba rješavati na odgovarajućem nivou.

"Uvlačenje Brčko distrikta BiH je pokušaj da se po ko zna koji put Brčko distrikt BiH prikaže kao dio Republike Srpske. Ovom u prilog govori i jučerašnja izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika, kojom po ko zna koji put iznosi neistine o statusu Brčko distrikta BiH. Na teritoriji Brčko distrikta BiH ni Republika Srpska a ni Federacija BiH nemaju nikavih ovlaštenja, već je Brčko distrikt pod ekskluzivnim suverenitetom Bosne i Hercegovine, kako je i navedeno u Konačnoj arbitražnoj odluci za Brčko, i to se mora poštovati", navodi se.

DF Brčko ovim putem je pozvao sve patriotske snage da u cilju zaštite interesa svih građana Bosne i Hercegovine odlučno stanu u odbranu suvereniteta, integriteta i ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, i Brčko distrikta BiH kao njenog satavnog dijela, a od nadležnih organa Brčko distrikta BiH traže da, postupajući po ovlaštenjima, zaštite Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i energično kazne svako nezakonito djelovanje na štetu Brčko distrikta BiH.

Izvor: Otisak.ba
Foto: NN


Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Podijeli

UPOZORENJE: komentari posjetilaca ne odražavaju stajalište web portala www.otisak.ba
konnak2016
  • 1
  • 2
  • 3
MEDIJI O SANKCIJAMA DODIKU: KAZNA ZA OPSTRUKCIJE DAYTONA

MEDIJI O SANKCIJAMA DODIKU: KAZNA ZA OPSTRUKCIJE DAYTONA

Naslovnice današnjih izdanja regionalnih medija ispunjene su vijestima o sankcijama koje su američke vlasti uv...

FOTO: SREBRENIČANKE KOJE JAŠU KONJE ŠIRE POZITIVNU ENERGIJU

FOTO: SREBRENIČANKE KOJE JAŠU KONJE ŠIRE POZITIVNU ENERGIJU

Režiser Ado Hasanović autor je fotografija djevojaka iz Srebrenice koje jašu konje, a koje su obišle regiju.

BRČKO:

BRČKO: "USPJEŠNI - JER TO ŽELIMO" - IZJAVE PROFESORICE SUZANE SMOLJIĆ I …

U toku medijske kampanje i promocije projekta „Uspješni - jer to želimo" koju realizira Udruženje „Omladinski ...

+ Copyright (c) 2013 Otisak d.o.o. pridržava sva prava.