SINIŠA MILIĆ: OBEZBIJEĐEN PRIJEVOZ UČENIKA ZA NAREDNE TRI GODINE

E-mail Ispis PDF
15966873 1047233302088887_423108940_o"Možemo reći da imamo obezbijeđen prijevoz učenika u 2017. godini, odnosno za naredne tri godine", kazao je Milić u izjavi medijima, dodavši da nakon ulaska u proceduru dodjele ugovora ponuđač ne može odustati bez sankcija, te naglasivši da "nama nije cilj da do toga dođe".

Piše: Adis MUJDANOVIĆ

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je održala nastavak 3. redovne sjednice, započete 28. decembra, koja je prekinuta nakon rasprave o prijevozu učenika na području ove lokalne zajednice.

Nastavak sjednice je počeo novom raspravom o istoj temi, koja se ponovo ticala ugovora Vlade Brčko distrikta BiH sa konzorcijem "Krajnović-Laser", prijevoznikom učenika.

Podsjećamo, navedeni prijevoznik je najavljivao obustavu prijevoza ukoliko se ne riješi problem sa ugovorom o školskom prijevozu. Naime, u ugovoru je naveden tačan broj učenika koji koriste ovu uslugu (maksimalno 3.721), a njih je trenutno manje za preko 500. Stručnim vještačenjima, koja je naložila Vlada, utvrđeno je da je na osnovu ovoga prijevozniku prouzrokovan gubitak viši od 300.000 konvertibilnih maraka (KM).

Skupština je najprije na redovnoj sjednici 14. decembra razmatrala Informaciju o rješavanju ovog problema, koja je na dnevni red uvrštena na prijedlog gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića (SNSD). Usvojenim Zaključkom Skupština je zatražila očitovanje Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH, čije obavještenje je saopćeno na sjednici 28. decembra, te ponovo i na današnjoj sjednici.

"Obezbijeđen prijevoz za naredne tri godine"

Iako je Pravobranilaštvo predlagalo da Vlada postigne vansudsku nagodbu sa prijevoznikom, Gradonačelnik je odlučio da je najbolje rješenje da se ovim problemom pozabavi sud.

U međuvremenu, Gradonačelnik je donio Odluku o dodjeli ugovora "Krajnović-Laseru" kao jedinom prijevozniku koji se prijavio na tender za vršenje usluge prijevoza učenika, čiji se potpis na isti očekuje, čime bi učenici sa područja Distrikta trebali imati osiguran besplatan prijevoz.

"Možemo reći da imamo obezbijeđen prijevoz učenika u 2017. godini, odnosno za naredne tri godine", kazao je Milić u izjavi medijima, dodavši da nakon ulaska u proceduru dodjele ugovora ponuđač ne može odustati bez sankcija, te naglasivši da "nama nije cilj da do toga dođe".

Sagledati mogućnost odgađanja nastave

On je istakao da će Vlada, s obzirom na trenutne vremenske (ne)prilike, sagledati mogućnost odgađanja školske nastave u drugom polugodištu.

Unatoč ponovnoj žučnoj skupštinskoj raspravi, Skupština je problem oko prijevoza učenika "proslijedila" Vladi na rješavanje.

Predsjednik Esed Kadrić (SDA) smatra da se Skupština ponijela vrlo odgovorno po ovom pitanju, sa ciljem da se ukaže Vladi na ozbiljnost ovog problema i njihovu odgovornost za ispunjavanje svih ugovornih obaveza sa navedenim prijevoznikom. Cilj je, kako je naglasio, da ne dođe do prekida prijevoza učenika, što bi prouzrokovalo prekid nastave.

"Parlament neće dozvoliti da dođe do prekida prijevoza učenika. Zadužili smo Vladu da učini sve što je neophodno da nastava starta 16. januara", izjavio je Kadrić, dodavši da bi Vlada trebala procijeniti da li treba odlagati školsku nastavu, te da, ukoliko postoje konkretni razlozi za to, isto i učini.

Izvor: Otisak.ba
Foto: Otisak.ba


Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Podijeli

UPOZORENJE: komentari posjetilaca ne odražavaju stajalište web portala www.otisak.ba
konnak2016
  • 1
  • 2
  • 3
BRČKO: ŠIŠANJE KOJE ŽIVOT ZNAČI

BRČKO: ŠIŠANJE KOJE ŽIVOT ZNAČI

Humanost na djelu proteklih mjeseci pokazali su učenici JU Poljoprivredna i medicinska škola u Brčkom, smjer f...

MEKTIĆ: NE MOGU BITI SRETAN AKO PORED MENE NIJE SRETAN BOŠNJAK

MEKTIĆ: NE MOGU BITI SRETAN AKO PORED MENE NIJE SRETAN BOŠNJAK

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 kazao je da je spreman da se politič...

BEOGRAD: VJERNICI KLANJALI DŽUMU ISPRED PORUŠENOG OBJEKTA

BEOGRAD: VJERNICI KLANJALI DŽUMU ISPRED PORUŠENOG OBJEKTA

Više stotina ljudi sa djecom danas je klanjalo džumu ispred porušenog objekta Islamske zajednice Srbije u Zemu...

+ Copyright (c) 2013 Otisak d.o.o. pridržava sva prava.