BRČKO: ISPLATA ZA SANACIJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKATA

E-mail Ispis PDF
raseljena-lica-678x381Odjel za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja svake godine realizira određene programe kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba na području Brčko distrikta. Tako je bilo i protekle godine.

Krajem 2016. godine resorni Odjel je uspio privesti kraju program obnove individualnih stambenih jedinica po javnom pozivu iz 2015. godine.

"Drugostepena komisija je uspjela obraditi sve pristigle predmete i zahtjeve. Na osnovu toga je sačinjena konačna rang-lista sa 53 korisnika. Izdvojena su sredstva za njihove potrebe u smislu sanacije njihovih stambenih objekata po kriterijima koji su opći ili specifični", kazala je Jelena Nikić Damjanović, šefica Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja.

Budžetom Brčko distrikta za 2016. godinu za ovu namjenu je izdvojeno 700.000 konvertibilnih maraka (KM) i to je dovoljno za 53 korisnika, koji su morali ispuniti određene uslove predviđene Zakonom o izbjeglicama iz BiH i raseljenim osobama u BiH, odnosno povratnicima, javlja BDC TV.

"Pored togam i da osobe imaju prebivalište 1991. godine u objektu koje je predmet rekonstrukcije. Tretirani su i posebni uslovi koji podrazumijevaju ratne vojne invalide, osobe sa invaliditetom te osobe koje imaju socijalni status", kazala je Nikić Damjanović.

Sačinjeni su pojedinačni ugovori sa korisnicima kojima će biti upućeni nalozi za isplatu sredstava. Očekuje se da to bude do polovine ovog mjeseca.

"Pojedinačni iznosi rađeni su na osnovu uvida u stambene objekte. Oni se kreću od osam do tridesetak hiljada KM, zavisno od stambene jedinice koja je predmet rekonstrukcije. Ugovorima je precizirano da u roku od osam mjeseci dobivena sredstva moraju namjenski utrošiti. Bit će upućena i komisija koja će to evidentirati i provjeriti. Nadamo se da će to na takav način biti i realizirano", kazala je Nikić Damjanović.

Osobe kojima je potrebna sanacija

Pored 53 korisnika koji su se našli na konačnoj rang-listi, postoji još određen broj osoba koje imaju potrebu za sanacijom stambenih objekata u Brčkom.

"Mnogo je osoba koje u našoj evidenciji možda nisu prepoznate. To je tzv. pasivna evidencija na kojoj su preregistrirane 2005. godine 162 osobe koje imaju status raseljene osobe i koje ovaj program prepoznaje u smislu kriterija koje je potrebno ispuniti. Postoje osobe koje su prošle kroz Brčko distrikt, koje su se tu zadržale neko vrijeme, ali nemamo podatak koji to dokazuje, odnosno nemaju status raseljenih osoba. Po tom pitanju je u skladu sa zakonom teško postupati", rekla je Nikić Damjanović.

U svakom slučaju, Odjel za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja će i u budžetu za 2017. godinu predložiti nastavak programa kako bi bio osiguran određen iznos sredstava za ove namjene.

Izvor: BDC TV
Foto: BDC TV


Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  

Podijeli

UPOZORENJE: komentari posjetilaca ne odražavaju stajalište web portala www.otisak.ba
konnak2016
  • 1
  • 2
  • 3
BRČKO: ŠIŠANJE KOJE ŽIVOT ZNAČI

BRČKO: ŠIŠANJE KOJE ŽIVOT ZNAČI

Humanost na djelu proteklih mjeseci pokazali su učenici JU Poljoprivredna i medicinska škola u Brčkom, smjer f...

MEKTIĆ: NE MOGU BITI SRETAN AKO PORED MENE NIJE SRETAN BOŠNJAK

MEKTIĆ: NE MOGU BITI SRETAN AKO PORED MENE NIJE SRETAN BOŠNJAK

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 kazao je da je spreman da se politič...

BEOGRAD: VJERNICI KLANJALI DŽUMU ISPRED PORUŠENOG OBJEKTA

BEOGRAD: VJERNICI KLANJALI DŽUMU ISPRED PORUŠENOG OBJEKTA

Više stotina ljudi sa djecom danas je klanjalo džumu ispred porušenog objekta Islamske zajednice Srbije u Zemu...

+ Copyright (c) 2013 Otisak d.o.o. pridržava sva prava.