DODIK U BRČKOM OBILJEŽIO NEUSTAVNI PRAZNIK

E-mail Ispis PDF
dan-rs-a-takozvani-678x381Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana Republike Srpske u Brčkom da je Republika Srpska jedino što je danas održivo u BiH, javlja Srna.

"Mi želimo mir. Uvažavamo političke interese bošnjačkog naroda, ali ne i njihov idealizam koji štite međunarodni faktori. Projekat centralizovane BiH je propao", rekao je Dodik.

On je poručio da kompromisa o Republici Srpskoj nema, a nema ga ni o 9. januaru koji je slava Republike Srpske.

"Od jednog datuma kojeg smo slavili svih prethodnih godina napravljeno je teško političko pitanje", ukazao je predsjednik Dodik.

Milić: RS garant opstanka srpskog naroda i u Brčkom

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da su Srbi u ovoj lokalnoj zajednici ponosni što se u njoj i ove godine obilježava Dan Republike Srpske, a to su iskazali i masovnim izlaskom na referendum.

"Republika Srpska, koja je nastala kao izraz volje srpskog naroda u BiH, danas se brani patriotizmom. Ona je garant opstanka srpskog naroda i u distriktu Brčko. Svuda u BiH gdje nema institucija Republike Srpske srpski narod je sveden na statističku grešku", rekao je Milić.

Prema njegovoj ocjeni, pretjeranim popuštanjima neće oslabiti konflikti u BiH, niti će time da prestanu pritisci na Republiku Srpsku.

"I Arbitražna odluka o distriktu Brčko dala je dovoljno prostora Srbima u ovoj lokalnoj zajednici da na legitiman način ostvaruju svoje interese. Distrikt Brčko nije pusto ostrvo. On će biti dio budućeg autoputa Bijeljina - Banjaluka", napomenuo je Milić.

On je pozvao sve u distriktu Brčko, bez obzira na stranačka i druga opredjeljenja, da se ujedine u ljubavi prema Republici Srpskoj.

Vladika Hrizostom: RS stvaran kroz patnju i muku

Obraćajući se učesnicima svečanosti, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom podsjetio je da je Republika Srpska stvarana kroz patnju i muku srpskog naroda.

"Nas istinski, do bola, vrijeđa kada neko postavlja na dnevni red pitanje proslave Dana Republike Srpske. Treba da pokažemo jedinstvo širom BiH i da sačuvamo ono što su naši preci, boreći se, stvarali stotinama godina i nama ostavili u amanet", naglasio je vladika Hrizostom i poželio Republici Srpskoj da svoj rođendan proslavlja stotinama godina.

U brčanskom Hotelu "Jelena", gdje se okupilo oko 300 zvanica - predstavnika političkog, vjerskog, privrednog, kulturnog i javnog života distrikta Brčko i Srpske, danas je obilježen Dan Republike Srpske.

Domaćin današnjeg svečanog prijema je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prethodno položio vijenac na Spomenik srpskim braniocima Brčkog.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 9. januar proglasio neustavnim kao Dan RS-a, jer "vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka kao pripadnika konstitutivnih naroda u tom entitetu".

Izvor: Otisak.ba i agencije
Foto: BDC TV


Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  

Podijeli

UPOZORENJE: komentari posjetilaca ne odražavaju stajalište web portala www.otisak.ba
konnak2016
  • 1
  • 2
  • 3
BRČKO: ŠIŠANJE KOJE ŽIVOT ZNAČI

BRČKO: ŠIŠANJE KOJE ŽIVOT ZNAČI

Humanost na djelu proteklih mjeseci pokazali su učenici JU Poljoprivredna i medicinska škola u Brčkom, smjer f...

MEKTIĆ: NE MOGU BITI SRETAN AKO PORED MENE NIJE SRETAN BOŠNJAK

MEKTIĆ: NE MOGU BITI SRETAN AKO PORED MENE NIJE SRETAN BOŠNJAK

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 kazao je da je spreman da se politič...

BEOGRAD: VJERNICI KLANJALI DŽUMU ISPRED PORUŠENOG OBJEKTA

BEOGRAD: VJERNICI KLANJALI DŽUMU ISPRED PORUŠENOG OBJEKTA

Više stotina ljudi sa djecom danas je klanjalo džumu ispred porušenog objekta Islamske zajednice Srbije u Zemu...

+ Copyright (c) 2013 Otisak d.o.o. pridržava sva prava.