U 2016. GODINI NAJNIŽI GUBICI U HISTORIJI BRČANSKE ELEKTRODISTRIBUCIJE

E-mail Ispis PDF
JPK0244 A_copyRadna jedinica Elektrodistribucija Javnog preduzeća „Komunalno Brčko" nastavlja domaćinsko poslovanje, te za 2016. godinu bilježi najniže gubitke u isporuci električne energije od svog osnivanja, tj. od kada se vrše ovakva mjerenja u brčanskoj elektrodistribuciji, i to od 12,38 %, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Trend smanjenja gubitaka u isporuci električne energije jedan je od primarnih ciljeva poslovanja ovog preduzeća, a od 2008. godine do danas podaci o ukupnim gubicima električne energije na godišnjem nivou su sljedeći:

Godina

Gubici električne energije u %

2008.

19,87

2009.

16,99

2010.

15,12

2011.

14,39

2012.

14,24

2013.

13,06

2014.

13,39

2015.

13,08

2016.

12,38


"U proteklih devet godina JP „Komunalno Brčko" je ustrojilo poslovanje ove radne jedinice u skladu sa najvećim standardima. Od 2009. do 2012. godine radilo se na obnavljanju mreže i smanjenju broja nelegalnih korisnika. Krajem 2013. godine pušten je u rad distributivni centar upravljanja, koji ima 24-časovni nadzor i upravljanje nad cjelokupnom srednjenaponskom mrežom na području Brčko distrikta BiH. U 2012. i 2013. godini uspješno je realizovan projekat ugradnje kontrolnih mjerenja i uspostavljanja sistema za bilans električne energije po trafostanicama 10/0,4 kV kojima upravlja JP „Komunalno Brčko", čime su se stvorili neophodni tehnološki preduslovi za uspješan monitoring i smanjenje gubitaka u elektro energetskom sistemu", navodi se u saopćenju.

U decembru 2014. godine Preduzeće je postalo vlasnikom dvije licence - Licence za distribuciju električne energije na teritoriji Brčko distrikta BiH i Licence za trgovinu i snabdijevanje električnom energijom na teritoriji BiH, što omogućava da trguje električnom energijom na teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Kupci postali odgovorniji"

Najznačajniji projekat, čija je realizacija započela u 2014. godini, je daljinsko očitanje i upravljanje brojilima električne energije. Riječ je o investiciji uvođenja sistema inteligentnih mjerenja koji korisnike neće ništa koštati.

U oktobru 2015. godine na dalekovodima 10 kV Zovik i Potočari ugrađena su dva reklozera, zahvaljujući kojima se na vrijeme zna na kojem lokalitetu je došlo do kvara, što znatno utječe na smanjenje trajanja prekida u isporuci električne energije, a zahvaljujući ovoj tehnologiji, moguće je isključenje samo dijela dalekovoda do otklanjanja kvarova.

"Sa druge strane, i kupci električne energije su postali odgovorniji. Broj nelegalnih korisnika elektrodistributivne mreže iz godine u godinu se smanjuje, a najveći broj kupaca redovno izmiruje svoje obaveze", stoji na kraju saopćenja.

Izvor: Otisak.ba
Foto: Otisak.ba - Ustupljeno


Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  

Podijeli

UPOZORENJE: komentari posjetilaca ne odražavaju stajalište web portala www.otisak.ba
konnak2016
  • 1
  • 2
  • 3
BRČKO: ŠIŠANJE KOJE ŽIVOT ZNAČI

BRČKO: ŠIŠANJE KOJE ŽIVOT ZNAČI

Humanost na djelu proteklih mjeseci pokazali su učenici JU Poljoprivredna i medicinska škola u Brčkom, smjer f...

MEKTIĆ: NE MOGU BITI SRETAN AKO PORED MENE NIJE SRETAN BOŠNJAK

MEKTIĆ: NE MOGU BITI SRETAN AKO PORED MENE NIJE SRETAN BOŠNJAK

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 kazao je da je spreman da se politič...

BEOGRAD: VJERNICI KLANJALI DŽUMU ISPRED PORUŠENOG OBJEKTA

BEOGRAD: VJERNICI KLANJALI DŽUMU ISPRED PORUŠENOG OBJEKTA

Više stotina ljudi sa djecom danas je klanjalo džumu ispred porušenog objekta Islamske zajednice Srbije u Zemu...

+ Copyright (c) 2013 Otisak d.o.o. pridržava sva prava.