GIF-BRCKO-999x55sudex

BRČKO: ABDULAH ĐONLIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA MZ PALANKA

E-mail Ispis PDF
abdulah-palanka-nU subotu su iz drugog pokušaja, jer to sedam dana prije nije bilo moguće zbog prekida sastanka, u mjesnom Domu stanovnici Palanke izabrali novog predsjednika mjesne zajednice i Upravnog odbora, uz nove članove UO MZ Palanka.

To da je u Palanci izabran novi predsjednik mjesne zajednice ne bi do skoro bila nikakva novost jer bi on bio ili SDP-ovac ili neko koga podržava brčanski SDP.

No, ovaj put je izbor predsjednika MZ Palanka svakako prvoklasna vijest pa i senzacija jer novoizabrani predsjednik se zove Abdulah Đonlić zvani Miko, i bio je kandidat SBB BiH Brčko distrikta BiH na posljednjim Lokalnim izborima za Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Abdulah je mlad, uspješan privrednik koji je svoj trgovački biznis stvorio vlastitim radom i ličnim zalaganjem.

Da stvar bude još čudnija čak ni predsjednik Upravnog odbora MZ Palanka, Elvir Čačković nije iz SDP-a. Elvir je jedan od najmlađih boraca legendarne 108./215. motorizovane brigade Armije BiH, koji se u odbranu domovine uključio odmah nakon početka agresije na BiH, sa 17 godina. Poslije rata nekoliko godina je boravio u dalekoj Holandiji ali se tamo nije dugo zadržao nego se sa porodicom, solidnom ušteđevinom i naobrazbom vratio u rodnu Palanku gdje planira provesti ostatak života.

UO MZ Palanka sada broji 23 člana i od toga broja oko 15 njih ne podržava SDP što je dovoljan dokaz da je predizborna priča, na kojoj je SBB gradio svoj imidž, urodila plodom i da su dva „fronta“, SBB-ovski i SDP-ovski u Palanci ostali suprotne strane, bez obzira na „jačinu“ opozicione ljubavi koja trenutno vlada u Distriktu, i bez obzira na „blizinu“ SBB-a i SDP-a na državnoj razini.

Palanka nije ničija prćija nego je vlasništvo svih njegovih stanovnika koji su dali nemjerljiv doprinos za vrijeme posljednjeg rata kada su primili veliki broj izbjeglica iz Brčkog. Pored toga Palanka je dala i 30-ak šehida koji su svoj život uložili za dobrobit Palanke, Brčkog i BiH. Iako je Palanka u infrastrukturnom pogledu dobila mnogo toga što nije imala, a što je sleduje kao jednu od najzapostavljenijih MZ prije rata, ipak se zaboravlja podatak da su Palančani, kako ovi koji žive u Palanci tako i mnogi koji žive u dijaspori, većinu vidljivih infrastrukturnih projekata finansirali iz vlastitih džepova i to načinom „marka na marku“, te su u tu svrhu izdvojili više stotina hiljada maraka. Koliko tačno niko sa sigurnošću ne zna a priča se o cifri od 250.000 pa sve do 720.000 KM.

Palanka broji oko 400 domaćinstava sa oko 1.400 stanovnika od čega oko 350 živi diljem svijeta i to najviše u Njemačkoj, Austriji, zemljama Skandinavije i sve do daleke Australije. Nakon posljednjeg rata u Ameriku se iselilo oko 30 familija, mahom mlađih bračnih parova sa jednim ili više djece. Veoma mali broj Palančana koji trenutno žive u Palanci ima stalni radni angažman a rijetki su sretnici koji se mogu pohvaliti sigurnim(budžetskim) poslom.

U novom sazivu MZ većinom se mlade i relativno obrazovane osobe, spremne da rade za dobrobit MZ Palanka ali i Distrikta i za ponadati se da će i nova vlast imati sluha te podržati neke prioritetne projekte za koje su već odobrena novčana sredstva, ali i nove za koje se ukaže potreba. Jedan od takvih je izgradnja mini hladnjače u Palanci gdje bi se otkupljivali viškovi poljoprivrednih proizvoda od kojih većina stanovništva Palanke, uz stočarsku proizvodnju, i živi. /DŽ.T./

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Podijeli

UPOZORENJE: komentari posjetilaca ne odražavaju stajalište web portala www.otisak.ba
  • 1
  • 2
  • 3
NEUSTRAŠIVA TUŽITELJICA DALIDA BURZIĆ OD KOJE MOGU UČITI MANJE HRABRE KOLEGE /v/

NEUSTRAŠIVA TUŽITELJICA DALIDA BURZIĆ OD KOJE MOGU UČITI MANJE HRABRE KO…

Glavna tužiteljica Tužilaštva kantona Sarajevo Dalida Burzić sinoć je gostovala u Centralnom dnevniku Senada H...

RATNI ZLOČIN U BRČKOM: U UTORAK PRESUDA PERI KOVAČEVIĆU

RATNI ZLOČIN U BRČKOM: U UTORAK PRESUDA PERI KOVAČEVIĆU

Na kraju suđenja Peri Kovačeviću za zločine u Brčkom, Optužba je zatražila osuđujuću presudu, a Odbrana osloba...

USTAVNI SUD BOSNE I HERCEGOVINE ZAŠTITIO RS OD TUŽBI LOGORAŠA

USTAVNI SUD BOSNE I HERCEGOVINE ZAŠTITIO RS OD TUŽBI LOGORAŠA

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Pravobranilaštva RS podnesenu na presude redovnih sudova kojima je Srpska...

+ Copyright (c) 2013 Otisak d.o.o. pridržava sva prava.