Brčko: Završena 57. i počela 58. redovna sjednica Skupštine

Nakon razmatranja više izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH u 2018. godini završena je 57. redovna sjednica Skupštine, nakon koje je u srijedu 15. januara 2020. godine počela 58. sjednica.

Nova redovna sjednica Skupštine  počela je svečanom izjavom novoimenovanog šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Akifa Pezerovića, koji je dužnost preuzeo 9. januara 2020. godine.

S ciljem olakšavanja registracije i poslovanja privrednih subjekata u Brčko distriktu uspostavljanjem poslovanja na jednom mjestu poslanici su u prvom čitanju usvojili izmjene i dopune više zakona. Usvojene su izmjene i dopune Zakona o klasifikaciji djelatnosti, Zakona o preduzećima, Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o trgovini, Zakona o turističkoj djelatnosti i Zakona o administrativnim taksama.

Razmatran je i u prvom čitanju usvojen Nacrt zakona o elektronskom poslovanju i Nacrt zakona o elektronskom potpisu kao i Nacrt zakona o Poreznoj upravi. Govoreći o razlozima i potrebi donošenja novog zakona Miodrag Trifković, direktor Porezne uprave rekao je da je važeći zakon donesen 2002. godine i da je do sada pretrpio devet izmjena.

„Strategija razvoja javnih finansija koju je usvojila Vlada predviđa inovirani zakon o Poreznoj upravi što se ne može obezbijediti izmjenama i dopunama zbog čega smo pripremili potpuno novi zakon. Riječ je o opštem zakonu koji propisuje prava i obaveze ove institucije, zaposlenih kao i poreznih obveznika i bit će usaglašen s  direktivama Evropske unije i  entitetskim propisima. Osim toga, Porezna uprava je kroz registraciju poreznih obveznika, zajedno s Osnovnim sudom, uključena u projekat jednošalterskog sistema koji skraćuje rokove i ukida određene naknade“, rekao je Trifković. Skupština je odlučila da se o Nacrtu zakona o Poreznoj upravi održi stručna javna rasprava koja je zakazana za 23. januar 2020. godine u 16 sati.

U prvom čitanju je usvojen i Prijedlog zakona o registraciji poslovnih subjekata kao i Prijedlog zakona o sudskim taksama u Brčko distriktu BiH.

Poslanici su razmatrali Izvještaj o provođenju inicijalne fiskalizacije prema kome je do 13. januara  ove godine registrovano 2.939 aktivnih fiskalnih uređaja preko kojih je evidentirano oko 15 miliona računa i promet od  milijardu 645 miliona KM.  Odloženo je razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjeni Zakona o fiskalnim sistemima na prijedlog grupe poslanika, kao i nacrti zakona o dopuni ovog zakona koje su predložili poslanik Uroš Vojnović kao i Klub poslanika Socijalističke partije.

Nakon razmatranja i usvajanja Nacrta zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi sjednica je sinoć prekinuta  i bit će nastavljena razmatranjem tridesetak preostalih tačaka utvrđenog dnevnog reda.

Autor: Skupština Brčko distrikta BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

four × = 40