Brčko: Žalba Tužilaštva na presudu Ismetu Dedeiću

Nepravosnažnom presudom Ismet Dedeić oslobođen optužbi za korupciju u urbanizmu.

Nepravosnažnom presudom Dedeić je oslobođen optužbi za protuzakonito posredovanje i zloupotrebu položaja [Arhiva]

Nakon prijema pisanog otpravka presude Ismetu Dedeiću [predsjednik Saveza za bolju budućnost Brčko], Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine će izanalizirati razloge ove sudske odluke i žalbom inicirati njeno drugostepeno preispitivanje na Apelacionom sudu u ovom gradu, saopćeno je iz ove institucije.

Nepravosnažnom presudom Dedeić je oslobođen optužbi za protuzakonito posredovanje i zloupotrebu položaja šefa Odjela za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove u brčanskoj Vladi pri izdavanju lokacijskih uslova u više pojedinačnih slučajeva iz 2015. godine.

Dedeića je tako, kao i asistenticu za plansku dokumentaciju u tom odjelu Gabrijelu Ljoljić Đurđević, Osnovni sud u ovom gradu u cjelosti oslobodio optužbi koje su im stavljene na teret optužnicom iz 2016. godine.

Optužnica

Podsjetimo, Tužilaštvo Distrikta u junu prošle godine podiglo je optužnicu protiv tadašnjeg šefa Odjela za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove u Vladi Distrikta Ismeta Dedeića tereteći ga za nezakonitosti pri izdavanju lokacijskih uslova u više pojedinačnih slučajeva.

Njemu je stavljeno na teret izdavanje tog upravnog akta bez ispunjenih zakonskih uslova, kao i zahtijevanje od podređenog da protuzakonito postupi kako bi se takav akt nezakonito izdao.

Istovremeno s njim, optužena je i asistentica za plansku dokumentaciju u ovom odjelu Gabrijela Ljoljić Đurđević, koja se tereti za sačinjavanje i potpisivanje nacrta rješenja o izdavanju lokacijskih uslova u jednom od slučajeva obuvaćenih optužbom protiv Dedeića.

Oboje su tada optuženi za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, dok je Dedeiću stavljeno na teret i krivično djelo protuzakonitog posredovanja.

Za oba krivčna djela zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

“Tužilaštvo je tokom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom Distrikta dokazivalo da je Dedeić iskorištavanjem svog službenog položaja jednom fizičkom i dva pravna lica omogućio korist, koja se ogleda u sticanju lokacijskih uslova suprotno zakonu i važećoj urbanističko-planskoj dokumentaciji”, navedeno je iz ove institucije.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

nine × 1 =