Brčko: Zajednički trening „Lavova“ i korisnika Dnevnog centra

Radi se o zajedničkim košarkaškim treninzima KK „Lavovi“ i korisnika Dnevnog centra „Vermont“ koji su dio obilježavanja „Dječije sedmice“ podržane od strane Deutsche Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GiZ) GmbH  (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

[Otisak.ba]

Autor: Kristian Bilić

U okviru saradnje Košarkaškog kluba (KK) „Lavovi“ Brčko i Omladinskog centra „Vermont“ jučer poslijepodne je u sali Prve osnovne škole u brčanskom naselju Ilićka otpočeo projekat koji ove dvije organizacije realizuju. Radi se o zajedničkim košarkaškim treninzima KK „Lavovi“ i korisnika Dnevnog centra „Vermont“ koji su dio obilježavanja „Dječije sedmice“ podržane od strane Deutsche Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GiZ) GmbH  (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

„Učesnici projekta s naše strane su korisnici Dnevnog centra Vermont a puni naziv projekta je Dnevni centar za djecu uključenu u život i rad na ulici te djecu koja su u opasnosti to da postanu. Projekat je uspostavljen početkom 2015. godine podržan od međunarodne organizacije za zaštitu djece Save the Children kao i njemačke organizacije GiZ. Svakodnevno u okviru našeg redovnog rada organizujemo edukativne, kreativne i rekreativne radionice. Naš stručni tim svakodnevno pruža psihosocijalnu pomoć i podršku korisnicima. Pored toga implementira i program podrške porodicama, tako da ne radimo samo sa djecom nego i sa roditeljima. Sve naše aktivnosti su bazirane na pristupu socijalne inkluzije gdje stavljamo akcenat na njihovu integraciju u društvo. Tako je i ova aktivnost sprovedena, a smatramo da nema bolje aktivnosti za inkluziju do sporta. Po prvi put smo na košarkaškom treningu Lavova koji su nam izašli u susret da zajedno napravimo jedan trening“, kazala je u izjavi za medije Vesna Gavrić, koordinator Dnevnog centra.

Vesna Gavrić [Otisak.ba]

Dnevni centar koji pruža utočište

Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog osnovao je 2015. godine Dnevni centar za djecu zatečenu u skitnji i onu koja su u riziku da to postanu. Međutim, vrata Centra su otvorena za svu djecu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a osnovna mu je svrha da im pomogne u obrazovanju, socijalizaciji, vaspitanju i drugim faktorima koji utiču na dječiji razvoj, jer u ovom centru djeca imaju podršku, utočište i osjećaj da su sigurni i važni, te im se posvećuje pažnja koja svakom djetetu treba.

Centar se nalazi u naselju Burića Brdo, otvoren je svakog radnog dana od 08:00-16:00 h, radionice za djecu organizuju se u periodu od 10:00-14:00 h u prostorijama Centra, a osim toga djeca ovdje imaju jedan obrok, odjeću ukoliko im je potrebna, mogućnost za održavanje lične higijene, pomoć oko nastave i naravno savjetodavnu podršku, druženje sa vršnjacima i ono što je izuzetno važno – pravo na igru i na to da budu djeca.

U Dnevni centar trenutno dolazi blizu 120 štićenika. Riječ je o djeci iz raseljenih, migrantskih, romskih i porodica nižeg socijalnog statusa, odnosno o našim malim sugrađanima iz socijalno osjetljivih grupa stanovništva.

Boško Vukadinović [Otisak.ba]

Inkluzija marginaliziranih skupina

„Sa zadovoljstvom mogu da predstavim projekat koji je ostvaren u saradnji sa Omladinskim centrom Vermont koji od danas počinjemo da realizujemo a sam projekat je dio Vermontovog projekta Dnevnog centra. Danas imamo prvi trening zajedno sa djecom romske nacionalnosti i djecom slabijeg imovinskog stanja te se nadamo da ćemo imati još ovakvih i sličnih aktivnosti. Košarkaški klub Lavovi je organizacija koja u svakom pogledu pomaže svim ugroženim kategorijama našeg društva. Ovo je samo jedan u nizu projekata u koje se uključujemo. Takođe, želja mi je da istaknemo i projekat koji realizujemo u saradnji  sa Udruženjem mladih Sportrek pod nazivom Zajedno možemo mnogo a saradnja je uključila i Odjeljenje za obrazovanje. Projekat podrazumijeva stručne radionice i košarkaške treninge sa djecom sa posebnim potrebama koji pohađaju III Osnovnu školu“, istakao je Boško Vukadinović, predsjednik KK „Lavovi“ Brčko.

Košarkaški klub „Lavovi“ osnovan je 12. decembra 2014. godine sa primarnim ciljem da svojim djelovanjem doprinosi razvoju, afirmaciji, promociji i omasovljenju košarke u Brčko distriktu i Bosni i Hercegovini.

„Lavovi“ se u obavljanju aktivnosti i sportskih djelatnosti naročito angažuju na afirmaciji duha olimpizma, podsticanju Fair-Playa, unapređenju vaspitno-obrazovnog i stručnog rada u sportu, podsticanju i afirmaciji dobrovoljnog rada u sportu, borbi protiv lažiranja, suzbijanju nasilja, dopinga i diskriminacije u sportu.

[Otisak.ba]

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ seventy seven = eighty six